duminică, 12 ianuarie 2014

Clatite cu mac si visine

Ingrediente pentru Clatite cu mac si visine
1 portie de clatite
Umlutura de mac
250 gr mac
150 gr zahar
150 ml lapte
1/4 lingurita scortisoara
1 lingura rom
visine (proaspete, din compot, in sirop etc)
Crema de vanilie
1 ou
150 ml lapte
2 linguri zahar (brun am folosit)
1/4 pastaie vanilie
un strop de sare
  1. Pentru crema de vanilie se bate bine oul cu zahar. Se adauga laptele, miezul de la vanilie si sarea. Se pune vasul pe abur si se fierbe pe abur pana sosul se ingroasa cat sa acopere dosul unei linguri cu o pelicula subtire (cca 20 minute dureaza). In acest timp amestecati non-stop cu telul in sos (la inceput mai rar, iar cand simtiti ca devine vascos cresteti ritmul).
  2. Pentru umplutura se macina macul cu zahar. Se retin 2-3 linguri, iar restul se amesteca cu lapte si scortisoara si se fierbe timp de 10 minute, la foc mic. La final se adauga romul.
  3. Visinele se toaca bucati mari.
  4. Se prepara clatitele. Vor iesi 5 clatite de 26 cm diametru.
  5. Fiecare clatita se unge cu un strat subtirel de mac, se presara visine din belsug, se ridica doua margini opuse si apoi se ruleaza. Se toarna sos de vanilie in farfurii, se aseaza clatitele umplute in el si se presara cu macul retinut. Se decoreaza cu jumatati de visine.

 

Napoleon cu ghimbir si scortisoara

Napoleon cu ghimbir si scortisoara

Biscuiti caramelizati
4 foi placinta
50 gr unt
50 gr biscuiti cu aroma de scortisoara
4 linguri zahar brun
Bezea
2 albusuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar brun
30 ml apa
50 gr ghimbir proaspat
1/4 lingurita ghimbir pudra (optional)
1/2 plic gelatina incolora
20 ml apa
scortisoara macinata
Bucati: 6
Preparare

  1. Pentru biscuiti: se topeste untul si se macina biscuitii foarte fin.
    * daca nu aveti biscuiti cu scortisoara, macinati biscuiti simpli (petit beurre) si adaugati scortisoara dupa gust
  2. Se ia cate o foaie de placinta si se unge cu unt topit, folosind o pensula de silicon. Se presara foaia cu cate 1 lingura de biscuiti pudra si 1 lingura de zahar. Se aseaza deasupra a doua foaie de placinta si se repeta operatia de ungere si pudrare. Se continua la fel, pana terminati foile.
  3. Se decupeaza 12 cercuri de 8 cm diametru (folosind un inel pentru decorat) din foile de placinta.
    * resturile de aluat nu le aruncati, se pot coace la final, fiind un snack super crocant.
  4. Se aseaza discurile decupate pe tava de copt acoperita cu hartie de copt. Se acopera discurile cu alta foaie de copt. Se aseaza deasupra o tava grea, care sa preseze discurile in timpul coptului.
  5. Se coc discurile la 170C timp de cca 13 minute.
  6. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
  7. Pentru bezea: puneti albusurile cu suscul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, cca 8 minute.
  8. Cat timp se bat albusurile puneti la fiert 30 ml apa cu zaharul brun si ghimbirul curatat si taiat felii subtiri. Fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
  9. Cu mixerul mergand, turnati siropul fierbinte (aveti grija sa nu cada bucatile de ghimbir) in spuma de albusuri, in fir subtire. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa.
  10. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute. Gustati in acest timp bezeaua si daca doriti ca aroma de ghimbir sa fie mai puternica adaugati si ghimbir pudra.
  11. Puneti bezeaua intr-un spritz de patiserie cu varf simplu de 1.5 cm diametru. Spritzati bezeaua pe biscuitii caramelizati astfel: faceti o movilita in centru, apoi incepeti sa spritzati cate 6 movilite in jur. Incercati sa faceti movilitele cat mai egale. La 6 dintre biscuiti, presati motul movilitelor cu degetul inmuiat in apa rece. Acestia vor fi biscuitii de la baza.
  12. Lasati totul asa, timp de 30 minute, astfel incat bezeaua sa se intareasca.
  13. Asezati biscuitii cu movilite motzate deasupra celor cu movilitele la care le-ati apasat varful. Veti obtine 6 prajituri Napoleon. Pudrati prajiturile cu scortisoara.
  14.  

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Spumos

Spumos

Ingrediente pentru Spumos
1 foaie aluat foietaj
1/2 lingura zahar pudra vanilat
Sos de zmeura
300 gr zmeura (proaspata sau congelata)
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar
Bezea
2 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 lingurita suc de lamaie
120 gr zahar
30 ml apa
1/3 plic gelatina incolora (cca 3 gr)
Portii: 3
Spumos - Preparare
  1. Aveti nevoie de 3 inele de patiserie de de 8 cm diametru si 5 cm inaltime.
  2. Se trece cu sucitorul pe aluatul foietaj de cateva ori, doar cat sa o subtiati usor. Se decupeaza din aluat, cu ajutorul inelului de patiserie, 5 cercuri.
  3. Se aseaza discurile in tava cuptorului, pe hartie de copt. Se aseaza deasupra alta foaie de copt si apoi se aseaza deasupra o tava mai grea, care sa apese discurile, astfel incat la copt sa nu se umfle. Se coc discurile la 200C timp de 12 minute.
  4. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
    * discurile pot fi preparate si cu o zi inainte.
  5. Se aseaza 3 discuri pe cate o farfurioara de desert. Se pune cate un inel de patiserie in jurul fiecaruia. Discurile de foietaj vor reprezenta baza prajiturilor.
  6. Preparam sosul de zmeura: se pune zmeura la fiert cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se mixeaza zmeura fiarta intr-un blender, pana devine piure. Se trece piureul de zmeura printr-o sita deasa, ca sa nu aveti samburi in el. Piureul fara samburi se pastreaza pana e nevoie de el.
  7. Se prepara bezeaua: puneti albusurile cu sucul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, care sta pe tel.
  8. Cat timp se bat albusurile puneti la fiert apa cu zahar si fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
  9. Cu mixerul mergand, turnati acest sirop fierbinte in spuma de albusuri, in fir subtire. Veti observa ca spuma devine lucioasa si capata volum. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute, sa se racoreasca un pic bezeaua.
  10. La final se adauga sosul de zmeura in bezea in 3 transe, amestecandu-se usor, fie cu telul, fie cu mixerul la viteza mica.
  11. Se pune bezeaua in inelele de patiserie, peste discurile de foietaj. Se lasa la temperatura camerei 1 ora.
  12. Se dau farfuriile cu prajituri la frigider, minim 2 ore, pana bezeaua se intareste un pic si in acelasi timp se raceste.
  13. Cand doriti sa serviti prajiturile, sfaramati cele 2 discuri de foietaj ramase. Presarati-le peste prajituri. Pudrati stratul de firimituri cu zahar pudra vanilat. Scoateti usor inelele de patiserie.
  14. Prajitura spumoasa se serveste rece.

Clatite cu mascarpone si sos de portocale

Clatite cu mascarpone si sos de portocale

Ingrediente pentru Clatite cu mascarpone si sos de portocale
Clatite
1 ou
100 ml lapte
50 ml suc de sfecla rosie
1 lingura ulei (sau unt topit)
1 lingura rom
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
55 gr faina alba
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
Umplutura
300 gr mascarpone
3 linguri zahar brun
2 linguri lapte
3 prize scortisoara macinata
Sos de portocale
600 ml suc de portocale (proaspat stors)
3 linguri zahar brun
1 baton de scortisoara de 4cm
1 cuisor
1/4 lingurita ghimbir pudra
1 varf cutit nuscoara macinata
1 pastaie cardamom verde
1 lingura unt
1 portocala (felii)
1/2 grapefruit rosu (felii)
Portii: 3-4
Clatite cu mascarpone si sos de portocale - Preparare
  1. Preparam sosul: se pune sucul de portocale cu zaharul si toate aromele la fiert pentru 20-25 minute, din momentul in care incepe sa fiarba. Se trage oala de pe foc si se adauga untul taiat cuburi si se amesteca pana se topeste. Se adauga felii de portocala si grapefruit. Se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pana e nevoie de el.
    * pentru a obtine felii de portocale si grapefruit frumoase, fara coji si pielite, 
  2. Pentru umplutura: se freaca mascarpone cu laptele, zaharul si scortisoara pana e omogena si zaharul e topit. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de ea.
  3. Clatite:  singura diferenta este ca in loc de apa se foloseste suc de sfecla. Vor iesi 5 clatite de 26 cm diametru.
    * eu am stors sfecla in storcatorul de fructe si a iesit destul de gros sucul, asa ca am adaugat in plus in aluat si 30 ml apa fata de ce e trecut la ingrediente; asadar, daca sucul de sfecla pe care-l folositi e ca nectarul, adaugati si voi aceasta cantitate de apa; daca sucul de sfecla e subtire, urmati cantitatile din reteta.
  4. Asezati cate 2 sau 3 clatite una langa alta, suprapunadu-le usor. Puneti umplutura intr-o parte si apoi rulati-le strans. Taiati ruloul in bucati de dimensiunea dorita. Repetati pana terminati clatitele si umplutura. Capetele inestetice se mananca de bucatar
  5. Servire: puneti in farfurii sos de portocale si bucati de portocala si grapefruit. Asezati deasupra rulouri de clatite.

 

Trufe de ciocolata alba si fructul pasiunii

Trufe de ciocolata alba si fructul pasiunii

250 gr ciocolata alba
8 bucati fructul pasiunii (maracuja)
30 ml smantana pentru frisca
20 gr unt
cacao
Bucati: 20
  1. Se taie fructele pasiunii in doua si se scoate miezul intr-o sita deasa. Se freaca cu o lingura pulpa in sita pana raman doar samburii negri si in bolul de dedesubt s-a adunat sucul galben. Ar trebui sa colectati cam 100 ml suc.
  2. Se pune sucul intr-o craticioara la fiert si se fierbe 5 minute, pana se reduce la jumatate. Masurati 50 ml suc redus.
  3. Se incalzeste usor smantana.
  4. Intr-un bol asezat pe abur se topeste ciocolata alba rupta bucati.
  5. Se adauga sucul si smantana peste ciocolata si se amesteca cu telul pana e omogen.
  6. Se ia vasul de pe abur si se amesteca cu telul 1 minut, sa se aereze bine ciocolata.
  7. Se adauga untul taiat cubulete, in transe, si se amesteca pana e topit.
  8. Se acopera bolul cu folie de plastic, care sa vina in contact cu crema preparata. Se lasa cateva ore la racit (eu am lasat peste noapte).
  9. Se ia cu lingurita din aluatul rezultat si se modeleaza bile. Se pastreaza trufele la frigider pana in momentul servirii.
  10. In momentul servirii se scot trufele din frigider si se dau prin cacaco.

 

Bomboane de prune uscate

Bomboane de prune uscate

Ingrediente pentru Bomboane de prune uscate
100 gr biscuiti simpli
50 prune uscate fara samburi (aprox 300 gr)
100 gr nuca prajita
2 lingurite cacao (sau pudra de roscove/carob pentru copiii mici)
1/4 lingurita scortisoara macinata
1 cuisor strivit pudra
1 varf lingurita nucsoara macinata
coaja razuita de la 1/2 portocala (sau lamaie)
8 linguri rom (eu am folosit sherry oloroso dulce; pentru copii se inlocuieste cu suc de portocale, mere sau suc de pe compotul de prune)
2 linguri zahar tos fin (sau nuca de cocos; pentru decorat)
Bucati: 20
  1. Se pun biscuitii intr-un robot si se mixeaza pana se maruntesc ca pesmetul. Se adauga prunele uscate si se mai mixeaza pana prunele se rup bucati mici.
  2. Se adauga toate aromele (coaja de portocala, scortisoara, nucsoara, cuisorul, cacaoa) si romul. Se mixeaza 1 minut, pana totul devine ca o pasta nu foarte moale, care se aduna in jurul axului robotului.
  3. Se adauga nuca macinata marunt si se mixeaza scurt. Daca pasta pare foarte tare (asta e in functie de cat de deshidratate sunt prunele) se mai poate adauga putin rom pana devine o pasta care se modeleaza usor.
  4. Se formeaza bile din pasta obtinuta. Se trec bomboanele prin zahar tos fin sau nuca de cocos.
  5. Se dau la frigider macar 1 ora, sa se mai intareasca si sa se amestece aromele. Se pastreaza la frigider.

 

Prajitura stratificata cu prune uscate

Prajitura stratificata cu prune uscate

450 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 baton vanilie
6 oua
12 galbenusuri de ou
500 ml lapte condensat (indulcit)
220 gr faina alba
20 gr amidon
1/2 lingurita sare
150 gr prune uscate fara samburi
Timp de preparare: 1h 15min
  1. Taiati prunele in doua pe lung si aplatizati-le cu latul cutitului.
  2. Preincalziti cuptorul la 230C. Intr-o tava de 20 x 24 cm si inaltime minima de 4 cm puneti hartie de copt pe fund.
  3. Cu mixerul frecati untul cu zaharul si miezul de vanilie, pana zaharul e aproape topit.
  4. Adaugati apoi ouale, cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare, pana la incorporare.
  5. Adaugati laptele condensat si mixati bine, pana se incorporeaza.
  6. Adaugati faina, amidonul si sarea si mixati iar pana aluatul e omogen. Pregatiti un pahar gradat cu care sa masurati aluatul. Ca sa iasa straturile egale, va trebui sa puneti aceeasi cantitate de aluat pe fiecare.
  7. Puneti tava in cuptor sa se preincalzeasca. Stingeti cuptorul si porniti grill-ul cuptorului pe maxim (200C). Lasati 2 minute sa se incalzeasca bine si grill-ul si tava.
  8. Scoateti tava din cuptor. Puneti in ea 160 ml aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri, apoi bateti bien tava de masa sa se aseze egal aluatul in tava.
  9. Dati tava sub grill (pe al treilea nivel de sus in jos). Coaceti timp de 5-7 minute, pana aluatul e rumen pe toata suprafata. Daca vi se pare ca aluatul se coace neuniform sub grill, la jumatatea timpului, rotiti tava in cuptor.
  10. Scoateti tava din cuptor si cu un vas cu fundul plat (pe care l-am tapetat cu hartie de aluminiu) presati bine stratul copt sa iasa aerul. S-ar putea ca pe alocuri aluatul sa se umfle un pic, e ok, doar presati bine in acele zone sa se desumfle.
  11. Puneti iar 160 ml aluat peste stratul copt, nivelati, bateti de masa si apoi puneti felii de prune din loc in loc. Coaceti sub grill, intre 5-7 minute, pana stratul e rumen frumos.
  12. Repetati pasii 8-11 pana terminati aluatul sau umpleti tava. Mie mi-au iesit 8 straturi.
  13. Dupa ce ati grillat ultimul strat, stingeti grill-ul si porniti cuptorul la 180C. Mai lasati prajitura sa se coaca 10 minute.
  14. Scoateti prajitura din cuptor. Treceti cu un cutit pe marginea prajiturii, sa se desprinda de tava. Lasati sa se raceasca complet.
  15. Rasturnati prajitura pe fundul unei tavi de cuptor. Dezlipiti hartia de copt. Rasturnati inca o data prajitura, de data asta pe un patou. Taiati prajitura felii.

 

Choux a la creme

Choux a la creme

Ingrediente pentru Choux a la creme
Aluat choux
120 ml lapte
100 ml apa
125 g unt
un strop de sare
1 lingura de zahar
150gr faina
4 oua
Crema de sampanie
250 ml sampanie (sau vin spumant/prosecco/cava)
250 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
110 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 lingurita esenta de vanilie
Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata cu lapte
25 ml lapte
25 ml smantana pentru frisca
Bucati: 27
Choux a la creme - Preparare
  1. Prepararti crema de sampanie exact ca si cum preparati aceasta crema de vanilie. Diferenta este ca in loc de lapte folositi un amestec de sampanie si smantana pentru frisca.
  2. Daca doriti sa le glazurati, pregatiti crema de ciocolata: intr-un vas se pune laptele, smantana si ciocolata rupta bucatele. Se aseaza vasul pe abur si se lasa pana ciocolata e topita. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se lasa glazura la racit.
  3. Choux: se pune laptele cu apa, untul si sarea pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Se adauga zaharul si se ia de pe foc.
  4. Se adauga toata faina o data si se amesteca repede pana se desprinde de pe oala. Se lasa la racit complet.
  5. Se adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pune aluatul intr-un spritz de patiserie cu varf rotund simplu (de 1.5 cm am folosit).
  6. Pe tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt, se formeaza movilite din aluatul de choux. Cu degetul umed, aplatizati varfurile movilitelor.
  7. Se coc choux la 200C timp de 10 min, apoi la 180C timp de 20 minute (fara sa deschideti cuptorul).
  8. Se lasa choux la racit complet.
  9. Se pune crema de sampanie intr-un spritz de patiserie cu varf simplu subtire. Se umplu choux cu crema, introducand varful in choux si injectand crema. Se trec choux-urile cu varful prin glazura de ciocolata sau doar se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

 

Tarte cu crema de lapte

Tarte cu crema de lapte

Ingrediente pentru Tarte cu crema de lapte
1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece)
scortisoara macinata
Crema de lapte
500 ml lapte
150 gr zahar
1 lingura unt
40 gr amidon
2 oua
Bucati: 15
  1. Se ia aluatul foietaj si se ruleaza. Se taie ruloul obtinut in felii de 2 cm grosime.
  2. Se ia fiecare felie de aluat, se pune intre doua folii de plastic si se aplatizeaza cu fundul plat al unei farfurii, astfel inca sa obtinem un disc de aprox. 10 cm.
  3. Se aseaza discurile in forme de muffins unse foarte usor cu ulei (eu am inmuiat un servetel de hartie in ulei si cu el am uns formele; daca formele sunt unse prea tare va fi greu sa asezati discurile in forme fiindca aluneca). Cu degetul apasati discurile sa se potriveasca frumos in forma. Dati tava la frigider pana e gata crema.
  4. Preincalziti cuptorul la 200C.
  5. In acest timp, preparati crema dupa  (pasii 1-6), diferentele fiind ca la pasul 2 se folosesc doar 2 galbenusuri de ou, iar untul se adauga in lapte, la pasul 1. Crema se lasa la racorit.
  6. Se bat albusurile de ou spuma tare, care sta pe tel. Se incorporeaza spuma in crema de lapte calduta in trei transe, amestecand usor cu telul.
  7. Se umplu cupele cu crema de lapte. Nu le umpleti prea tare fiindca crema de lapte se umfla ca si sufleul la copt.
  8. Se coboara temperatura la 180C si se coc tartele timp de 25 minute.
  9. Se scot din cuptor si dupa cateva minute se pot scoate din forme. Se presara cu scortisoara din abundenta. Sunt bune caldute sau reci.

 

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ingrediente pentru Placinta cu mere
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
6 linguri apa rece
Umplutura
1.5 kg mere
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
3 cuisoare
1 lingura unt
Placinta cu mere - Preparare
  1. Untul (rece, de la frigider) si apa pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
  6. Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei.
  9. Dati aluatul la frigider pana e gata umplutura.
  10. Pentru umplutura: se curata merele de cotoare si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu suc de lamaie.
  11. Intr-o tigaie larga se topeste untul si se adauga merele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cuisoarele. Se calesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. La final adaugati scortisoara dupa gust si dregeti de zahar daca e nevoie. Se lasa umplutura sa se racoreasca.
  12. Puneti hartie de copt pe fundul unei tavi de 20 x 24 cm.
  13. Pe masa de lucru data cu faina, intindeti prima bucata de aluat o foaie subtire de dimensiunea tavii. Acum, aluatul se intinde foarte bine, fara sa crape. Cu o rola de patiserie, decupati marginile, astfel incat sa fie drept aluatul. Asezati-l in tava. Dati tava la frigider pana intindeti a doua foaie.
  14. Intindeti a doua bucata de aluat, foaie identica cu prima. Decupati-o si pe ea sa aiba margini drepte.
  15. Puneti merele in tava, peste prima foaie. Asezati a doua foaie deasupra lor. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
  16. Coaceti placinta de mere la 220C, timp de 45 minute.
  17. Placinta se taie bucati cand e rece. Se presara cu zahar pudra vanilat, daca doritit. Se poate servi cu un glob de inghetata de vanilie.
  18.  

 

vineri, 10 ianuarie 2014

Tarte cu gem

Tarte cu gem

Ingrediente pentru Tarte cu gem
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece
Umplutura si decor
gem
zahar pudra vanilat
1 lingura zahar tos fin
1/2 lingurita suc de sfecla rosie
Bucati: 12
Tarte cu gem - Preparare
  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
    * puteti sa lasati aluatul intr-o singura bucata daca aveti forta in maini; aluatul este destul de tzeapan, asa ca mi-e mai usor sa lucrez cu bucati mai mici
  6. Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 200C.
  9. Luati cate o bucata de aluat si intindeti o foaie subtire, de dimensiune 21 x 24 cm. Decupati marginile cu o rola de patiserie, ca sa fie drepte. Taiati aluatul in dreptunghiuri de 7 cm pe 6 cm.
  10. Puneti o lingurita rasa de gem in centrul unui dreptunghi. E important sa nu puneti prea mult gem, altfel va tasni afara in timpul coptului. Cu degetul umeziti cu apa margiea aluatului, in jurul gemului. Acoperit gemul cu un alt dreptunghi si apasati usor de jur imprejurul umpluturii. Cu dintii unei furculite apasati pe marginea aluatului, de jur imprejur. Repetati pana terminati toate bucatile.
  11. Puneti tartele in tava cuptorului, acoperita cu hartie de copt. Intepati-le cu furculita deasupra.
  12. Coaceti tartele la 200C, timp de 20 minute.
  13. Pudrati-le cu zahar pudra vanilat. Am presarat deasupra si putin zahar roz pe care l-am obtinut astfel: am amestecat zaharul tos cu sucul de sfecla. Daca e prea umed zaharul roz, mai adaugati putin zahar tos si amestecati iar.

 

Panna cotta de iaurt cu sos de rodie

Panna cotta de iaurt cu sos de rodie

Ingrediente pentru Panna cotta de iaurt cu sos de rodie
Panna cotta
200 ml smantana naturala pentru frisca
300 gr iaurt gras
50 ml lapte
50 gr zahar
2 foi de gelatina incolora
1 lingurita apa de trandafiri
Sos de rodie
2 rodii
3 linguri rase zahar
1 lingurita cu varf amidon
Portii: 6
Panna cotta de iaurt cu sos de rodie - Preparare
  1. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece.
  2. Se pune jumatate din iaurt intr-un vas (eu folosesc un vas cu cioc, pentru ca e usor de turnat in pahare).
  3. Se pune smantana, laptele si zaharul pe foc. Se amesteca pana zaharul e topit si compozitia e fierbinte.
  4. Se toarna amestecul de smantana-lapte peste iaurtul din vas. La inceput turnati doar cate un pic si amestecati ca sa nu se branzeasca iaurtul. Apoi puteti sa-l turnati pe tot.
  5. Se adauga foile de gelatina scurse de apa si se amesteca pana se topesc (cca 1 minut).
  6. Se adauga restul de iaurt si apa de trandafiri.
  7. Se toarna compozitia de panna cotta in pahare de plastic de unica folosinta (sau in alte forme doriti). Eu am umplut paharele doar pana la jumatate.
  8. Se dau la frigider cateva ore, pana se incheaga.
  9. Se storc 200 ml suc de rodie (de la o rodie si jumatate). Se pun pe foc impreuna cu zaharul si se fierbe pana zaharul e topit. Se adauga amidonul dizolvat in putina apa rece si se amesteca pana sosul se ingroasa un pic (cca 1 minut). Se da sosul la rece.
  10. Se scot samburii din jumatatea de rodie ramasa.
  11. Servire: pe cate o farfurie se rastoarna paharele cu panna cotta si se face o gaura in fundul paharului (eu am folosit un cutter ascutit). Astfel, panna cotta va iesi foarte usor din forma. Se toarna sos de rodie de jur imprejur (am facut niste cercuri freestyle ca sa inveselesc farfuria). Se presara cu samburi de rodie. Se serveste imediat, cat e rece.

 

Choux cu crema de migdale si sos de prune coapte

Choux cu crema de migdale si sos de prune coapte

Aluat choux
60 ml lapte
50 ml apa
60 gr unt
un strop de sare
1/2 lingura de zahar
75 gr faina
2 oua
Crema de migdale
500 ml lapte de cocos
60 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura unt
50 gr migdale
1 fasie (2 cm) coaja de lamaie
Sos de prune coapte
500 gr prune
50 gr zahar
1/4 lingurita scortisoara macinata
Decor
nuca de cocos
zahar pudra vanilat
Bucati: 5
  1. Preparati crema de migdale exact ca si cum preparati aceasta crema de vanilie. Diferenta este ca in loc de lapte, folositi lapte de cocos. Cand crema s-a racorit un pic se adauga untul.
  2. Migdalele se prajesc usor in cuptor. Cu ajutorul unui robot se transforma in unt de migdale folosind instructiunile de aici. Am adaugat si coaja de lamaie in robot, cand am facut untul. Untul de migdale obtinut se amesteca in crema de mai sus. Se acopera crema cu folie si se da la frigider pana e nevoie de ea.
  3. Sos de prune: se scot samburii si se taie prunele felii. Se adauga zaharul si scortisoara si se amesteca bine. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor, la 200C timp de 15 minute. Amestecati o data in acest timp.
  4. Se scot prunele din cuptor si tot continutul tavii (inclusiv sucul lasat de prune) se pune intr-un robot si se mixeaza pana devine un piure. Se pastreaza pana e nevoie de el.
  5. Choux: se pune laptele cu apa, untul si sarea pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Se adauga zaharul si se ia de pe foc.
  6. Se adauga toata faina o data si se amesteca repede pana se desprinde de pe oala. Se lasa la racit complet.
  7. Se adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pune aluatul intr-un spritz de patiserie cu varf rotund simplu si mic (de 4 mm).
  8. Pe tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt, se traseaza cercuri de aprox 8.5 cm (am folosit un pahar mare pentru ghidare). Pe liniile trasate se pune aluatul din spritz (acesta e cercul exterior). Trasati apoi inca doua cercuri in interiorul acestuia (vezi poza 1 - aceasta este baza). Trasati apoi doua cercuri deasupra celor 3 cercuri (vezi poza 2). Mai trasati un cerc deasupra celor doua (vezi poza 3).
  9. Presarati pe coronitele formate nuca de cocos sau fulgi de migdale.
  10. Se coc choux la 200C timp de 10 min, apoi la 180C timp de 15-20 minute (fara sa deschideti cuptorul).
  11. Se lasa choux la racit complet. Se taie apoi in doua. Se umplu cu crema de migdale si se pudreaza cu zahar pudra vanilat..
  12. Pe farfurii se pune sos de prune, iar deasupra cate o coronita.

 

Batoane de smochine uscate cu susan

Batoane de smochine uscate cu susan

250 gr smochine uscate
50 gr nuca (caju sau migdale)
3 linguri susan
1/2 lingura miere
1 lingura rom (sau sherry oloroso dulce)
1 lingurita cacao (sau pudra de roscove pentru copiii mici)
1/4 lingurita scortisoara macinata
1 cuisor sfaramat
1/2 pastaie cardamom sfaramata
  1. Nuca si susanul se prajesc usor intr-o tigaie fara grasime. Nuca si 1 lingura de susan se mixeaza in masina de cafea pana devin pudra.
  2. Smochinele taiate bucati se mixeaza in robot pana devin ca o pasta.
  3. Se adauga restul ingredientelor, exceptand 2 linguri de susan. Se framanta bine pana se omogenizeaza.
  4. Semintele de susan ramase se presara pe fundul unor vase ceramice mici, in strat subtire. Se pune amestecul de smochine deasupra, presandu-se bine cu dosul unei linguri. Se dau la frigider macar cateva ore, dar ideal peste nopate.
  5. La servire, se trece un cutit pe marginea vaselor si se rastoarna pe o farfurie.

 

Tarta cu mere umplute

Tarta cu mere umplute

Ingrediente pentru Tarta cu mere umplute
Pate brisee
100 gr faina alba
80 gr unt rece
3 linguri apa rece
Umplutura
4-5 mere mici (ferme)
40 gr unt
25 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
50 gr nuca
3 linguri stafide inmuiate in rom sau sherry dulce
Sos de vanilie rapid
1/2 plic Creme Ole (40 gr )
300 ml lapte rece
Portii: 4
  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta.  (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
    Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  7. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 220C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii 
  8. Cat timp se raceste aluatul si se incinge cuptorul, curatati merele de cotoare (folosind instrumentul acesta) si apoi de coaja.
  9. Nuca se macina si se amesteca cu stafidele scurse. Se umple mijlocul merelor cu acest amestec, apasand sa intre cat mai multa.
  10. Untul se preseaza pe fundul unei tigai de cca 16-18 cm, care merge si la cuptor. Se presara deasupra zaharul si zaharul vanilat. Se aseaza merele umplute deasupra (puneti cate mere intra in tigaie, chiar daca sunt inghesuite).
  11. Se pune tigaia pe foc mic si se lasa sa se caramelizeze merele, pana untul cu zaharul de pe fund incep sa fiarba si fac spuma.
  12. Intre timp, intindeti aluatul foaie subtire (cca 2-3 mm). Cu ajutorul unei farfurii, decupati un cerc un pic mai mare decat diametrul tigaii. Tigaia mea avea diamtrul de 18 cm, asa ca am decupat din aluat un cerc de 21 cm diametru.
  13. Asezati aluatul peste mere si apasati un pic marginile in interior.
  14. Coaceti tarta la 220C timp de 35 minute.
  15. Scoateti tarta din cuptor, asezati o farfurie deasupra si rasturnati-o pe farfurie (aveti grija cand faceti asta, sa nu va stropiti cu caramel fierbinte!). Aveti grija ca farfuria pe care o rasturnati sa fie farfuria pe care doriti sa o serviti. Dupa rasturnare este mai greu de mutat pe alta farfurie. Lasati tarta sa se racoreasca.
  16. Preparati sosul de vanilie: pudra Creme Ole se amesteca cu laptele rece si se mixeaza cateva minute (conform instructiunilor de pe plic). Se da apoi la rece pana e nevoie de ea.
  17. Serviti tarta calduta sau rece. Doar in momentul servirii, turnati sosul rece de vanilie intre mere.
  18.  

 

Prajitura de branza cu stafide

Prajitura de branza cu stafide

Ingrediente pentru Prajitura de branza cu stafide
500 gr branza proaspata de vaca (bine scursa de zer)
200 gr branza mascarpone
3 oua
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
100 gr stafide
30 gr gris
1/2 lamaie
1 priza sare
putin unt si faina pentru tava
  1. Stafidele se inmoaie cu 1/2 ora inainte in rom, sherry sau apa calduta.
  2. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu mixerul, impreuna cu zahar si zahar vanilat pana devine ca o crema.
  3. Se adauga branza si se mai mixeaza 1 minut.
  4. Se adauga coaja rasa si sucul de la lamaie, stafidele scurse, grisul si sarea. Se amesteca.
  5. Albusurile se bat spuma tare. Se incorporeaza in trei transe in compozitia de branza, folosind un tel pentru a amesteca usor.
  6. Se unge cu unt o tava de 20 x 24 cm. Se pudreaza cu faina sau biscuiti maruntiti.
  7. Se pune compozitia in tava, se niveleaza, se bate tava de masa sa se aseze uniform. Se coace la 170C timp de 50 minute, pana e usor rumena desupra. Se stinge cuptorul si se lasa 10 minute inauntru. Se scoate prajitura din cuptor si se lasa sa se raceasca de tot, apoi se poate felia. La servire se poate pudra cu zahar pudra.

 

Pasca

Pasca

Ingrediente pentru Pasca
400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)
Umplutura
100 gr branza de vaci cremoasa
30 gr zahar
50 ml lapte
1/2 baton vanilie
1/2 lingura faina alba
50 ml smantana pentru frisca
1 ou mare
Pentru uns
1 ou
4 linguri lapte
Pasca - Preparare
  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se imparte in doua bucati.
  5. Cu mainile se intinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se aseaza intr-o tava rotunda de 26 cm diamtru, cu hartie de copt pe fund.
  6. Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii.
  7. Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora.
  8. Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, miezul de vanilie, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel.
  9. Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou batut cu lapte.
  10. Se coace pasca, la 170C pentru 35-40 minute, pana e rumen deasupra. Se lasa la racit complet si abia apoi se poate felia. Am pudrat umplutura cu f. putina scortisoara.

 

Taietei cu pesmet

Taietei cu pesmet

Ingrediente pentru Taietei cu pesmet
300 gr taietei lati (fara ou in perioada postului)
100 gr pesmet
80 gr zahar
1/4 lingurita scortisoara
2 linguri ulei (sau unt)
Portii: 3-4
Taietei cu pesmet - Preparare
  1. Se pun taieteii la fiert in apa cu putina sare. Se fierb conform instructiunilor de pe pachet.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge 1 lingura ulei si se adauga pesmetul. Se prajeste la foc mediu (la inceput) si amestecand tot timpul. Dupa ce vedeti ca pesmetul incepe sa se rumeneasca usor, dat focul la mic si continuati sa prajiti pana e rumen (nu va opriti din amestecat).
  3. Cand pesmetul e rumen (dureaza cam 5 minute), adaugati zaharul si scortisoara si amestecati. Mutati pesmetul intr-o farfurie.
  4. Strecurati taieteii si adaugati peste ei restul de 1 lingura ulei. Amestecati. Adaugati pesmetul cu zahar si amestecati. Serviti cald.

 

Tarta cu branza

Tarta cu branza

Ingrediente pentru Tarta cu branza
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece
Umplutura
500 gr branza de vaci cremoasa (sau quark)
1 ou
2 galbenusuri
60 ml ulei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie
200 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca
Tarta cu branza - Preparare
  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucata de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 180C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii 
  9. Intindeti din aluat o foaie rotunda, de dimensiune 30 cm. Eu am intins foaia si am decupat cercul folosind o farfurie.
  10. Asezati foaia intr-o forma de tarta sau o tava rotunda cu pereti detasabili (de 26 cm diametru). Dati tava la frigider pana e gata umplutura.
  11. Pentru umplutura: amestecati toate ingredientele cu mixerul sau un tel. Incepeti cu primele doua (branza si oul) si apoi tot adaugati cate un ingredient pe rand, amestecand dupa fiecare.
  12. Se toarna umplutura in tava, peste crusta.
  13. Se coace la 180C, timp de 40-45 minute. Se feliaza dupa racire.
 

 

 

Chec simplu

Chec simplu

Ingrediente pentru Chec simplu
4 oua
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat
220 gr faina
1/2 plic praf de copt
200 ml smantana naturala pentru frisca
3 lingurite cu varf cacao
2 linguri rom
Chec simplu - Preparare
  1. Se bat cu mixerul ouale si zaharul timp de 2 minute.
  2. Se adauga faina si praful de copt si se amesteca usor cu un tel.
  3. Smantana se bate pana frisca sta pe tel. Se incorporeza frisca in 3 transe in aluat, amestecand usor cu telul, sa nu se lase.
  4. Se unge cu ulei sau unt o tava de chec (de 25 cm lungime si 10 cm latime) si se tapeteaza cu faina. Se toarna jumatate din compozitia de chec in tava. Se bate tava de masa sa se aseze aluatul.
  5. In restul de aluat se incorporeaza cacaoa si romul.
  6. Se pune aluatul cu cacao in centrul celui simplu. Se trece cu cutitul prin aluat si apoi se bate tava de masa sa se aseze cat mai bine.
  7. Se coace checul la 160C, timp de 50 minute.

 

Supa rece de capsuni

Supa rece de capsuni

Ingrediente pentru Supa rece de capsuni
500 gr capsuni
250 ml vin sec (rosu sau rose)
150 ml apa
3 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
2-3 frunze menta
Pentru servit
felii de capsuni
bezele
inghetata de vanilie
Portii: 4
  1. Se pune la fiert vinul (am folosit rose), apa si zaharul. Se aduce la fierbere si din acel moment se tine pe foc 5 minute.
    * se poate folosi si vin demi-sec sau dulce, dar atunci trebuie sa adaptati cantitatea de zahar
    ** in varianta pentru copii, vinul se poate inlocui cu apa sau suc de portocale
  2. Capsunile curatate de codite si taiate in doua sau patru, se pun in vinul fierbinte. Se stinge focul si se acopera cu un capac. Se lasa sa stea 10 minute.
  3. Se adauga menta si se mixeaza totul cu blenderul. Se trece supa obtinuta printr-o sita fina. Ce ramane in sita (putina pulpa cu samburi) se arunca.
  4. Se pune supa in frigider. Daca va grabiti se poate tine o vreme la congelator ca sa grabiti racirea.
  5. La servire: se pun felii de capsuni proaspete in farfurie si se presara cu cateva bezele sfaramate. Se aseaza o bezea deasupra. Se toarna supa rece in jur. Cand e foarte cald, se poate pune un glob de inghetata in centru, in locul bezelei.

 

Chec cu lamaie

Chec cu lamaie

Ingrediente pentru Chec cu lamaie
125 gr unt
4 oua mari
250 gr zahar
150 ml lapte batut
80 ml suc de lamaie
1 lingura coaja rasa de lamaie
250 gr faina alba (tip BL55)
25 gr amidon
5 gr praf de copt (1/2 pliculet)
1/4 lingurita sare
Sirop
80 ml suc de lamaie
250 gr zahar pudra
Chec cu lamaie - Preparare
  1. Nota: pentru aceasta reteta am folosit 3 lamai. Din ele am stors cei 160 ml suc de care avem nevoie, iar coaja necesara am ras-o dintr-o lamaie si jumatate.
  2. Se topeste untul si apoi se lasa sa se racoreasca pana e nevoie de el.
  3. Faina se cerne de 4 ori impreuna cu amidonul, sarea si praful de copt.
  4. Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu 200 gr zahar si se amesteca cu mixerul pana devine ca o crema galben pal.
  5. Se adauga laptele batut, sucul si coaja de lamaie si se mai mixeaza un minut.
  6. Albusurile se bat la viteza medie pana se formeaza o spuma deasa, dar care inca nu sta pe tel. Se adauga incet 50 gr de zahar in timp de continuati sa mixati la viteza mai mare. Cand puteti intoarce vasul si spuma nu curge, e gata, nu mixati mai mult.
  7. In amestecul de galbenusuri adaugati 1/2 din cantitatea de faina. Folositi un tel sau o paleta lata pentru incorporare. Adaugati apoi 1/2 din spuma de albusuri, amestecand de asemenea usor de sus in jos ca sa nu se lase spuma. Adaugati restul de faina si cand e incorporata adaugati restul de spuma.
  8. In untul topit si racorit, adaugati 5 linguri din aluatul de chec. Omogenizati. Puneti apoi acest amestec peste aluatul de chec si amestecati iar usor cu telul pana la incorporare.
  9. Turnati aluatul intr-o tava (de 30 cm lungime) unsa cu unt.
  10. Coacei checul la 160C, timp de 50 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca checul e gata il scoateti din cuptor.
  11. Se pune sucul de lamaie cu zaharul la fiert. Cand zaharul e topit, siropul e gata.
  12. Checul il lasati sa se racoreasca 5 minute si apoi il rasturnati pe un platou. Cu o scobitoare il intepati de vreo 30 de ori pe toata suprafata. Turnati incet siropul peste el astfel: puneti cateva linguri pe toata suprafata lui si apoi asteptati sa se absoarba. Continuati pana terminati siropul.
    * eu am pus doar 1/2 din sirop si mi s-a parut suficient de dulce si de insiropat.
  13. Se lasa sa se raceasca complet.


 

Iaurt cu fructe si seminte

Iaurt cu fructe si seminte

 

Ingrediente pentru Iaurt cu fructe si seminte
1 iaurt grecesc mic (150 gr)
1 lingurita seminte (de floarea soarelui si in)
1 lingurita fulgi de porumb
1 lingurita miere
piersici
zmeura
  1. Intr-un borcanel se pune un strat subtire de iaurt.
  2. Se aseaza deasupra cuburi de piersica si se presara semintele de floarea soarelui si in.
  3. Se pune iar un strat de iaurt care se presara cu fulgi de porumb sfaramati un pic cu degetele.
  4. Se pune restul de iaurt deasupra si se pune mierea. Se completeaza borcanul cu zmeura si se decoreaza cu frunze de menta.
  5. Se serveste imediat.

Chec cu afine

Chec cu afine

Ingrediente pentru Chec cu afine
4 oua
200 gr faina
250 gr zahar
7 linguri ulei
8 linguri apa
afine
Chec cu afine - Preparare
  1. Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu uleiul adaugat cate o lingura pe rand, pana rezulta o maioneza.
  2. Albusurile se bat spuma care sta pe tel.
  3. Apa si zaharul se pun la fiert si se fierb 3.5 minute dupa ce se formeza o spuma alba pe toata suprafata. Siropul fierbinte se adauga in fir subtire peste spuma de albusuri, in timp de mixerul merge la viteza mare. Cand ati terminat tot siropul lasati mixerul sa mai mearga 5 minute, pana spuma se racoreste.
  4. Adaugati amestecul de galbenusuri-ulei peste spuma si amestecati. Adaugati apoi faina cernuta in doua transe si amestecati usor cu telul pana se incorporeaza.
  5. Puneti aluatul intr-o tava de chec (de 25 cm lungime si 10 cm latime) unsa cu unt. Eu am pus cate un strat subtire si am tot adaugat afine printre ele.
  6. Coaceti checul la 180C timp de 40 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca e gata il scoateti. Lasati sa se raceasca.

 

Galuste cu branza dulce in pesmet

Galuste cu branza dulce in pesmet

Aluat
200 gr faina (tip BL55)
100 ml apa
1/2 ou
1 lingurita ulei
1/4 lingurita sare
Umplutura
200 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
2 linguri zahar
1/2 ou
scortisoara
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet auriu
3-4 linguri zahar
Bucati: 9 de lungime 7 cm
  1. Nota: bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
  2. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  3. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  4. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 1.5 ore).
  5. Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogena si nu mai exista bulgarasi mari de branza.
  6. Intr-o tigaie larga topitit untul. Cand e incins, adaugati pesemetul si prajiti-l amestecand mereu timp de 2-3 minute. Adaugati zaharul si mai prajiti inca 1 minut. Trageti tigaia de pe foc.
  7. Puneti pe foc o oala cu multa apa si putina sare. Aduceti la fierbere.
  8. Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
  9. Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
  10. Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
  11. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
  12. Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
  13. Taiati ruloul bucati de lungimea 7 cm folosind marginea unei farfurii (astfel taieturile se vor sigila cat de mult posibil, asta fiind important avand in vedere ca bucatile urmeaza sa fie fierte; chiar daca nu sunt sigilate perfect toate capetele, branza nu va iesi afara).
  14. Cand apa fierbe viguros, dati focul al mic sub oala si astepati sa se opreasca din clocotit. Atunci puteti incepe sa puneti galuste in oala. Puneti-le astfel incat sa nu fie inghesuite in oala, iar daca e cazul fierbeti-le in transe. Fierbeti-le timp de 5 minute.
  15. Scoateti galustele cu o paleta cu gauri din apa, sa se scurga bine. Asezati-le pe rand in tigaia cu pesmet. Cu mana tavaliti-le usor prin pesmet (cat sunt fierbinti, galustele sunt fragile, deci manevrati-le usor), pana se acopera complet.
  16. Asezati-le pe un platou. Sunt bune caldute sau reci.

 

Clatite cu branza de vaca

Clatite cu branza de vaca

Ingrediente pentru Clatite cu branza de vaca
1.5 portii clatite
Umplutura
500 gr branza proaspata de vaca (bine scursa)
2 galbenusuri de ou
100 gr zahar tos
30 ml apa
1 lingura zahar pudra vanilat
2-3 linguri stafide
2 linguri rom
Sos de smantana
4 linguri smantana
2 lingurite cu varf zahar pudra vanilat
scortisoara (optional)
Bucati: 6
  1. Se pun stafidele la inmuiat cu rom si apa calduta cat sa le acopere.
  2. Sabayon: intr-o craticoara punem galbenusurile, zaharul tos si apa. O asezam pe oala cu apa care fierbe incet si cu un tel batem bine amestecul pe abur, pana zaharul e complet topit. Va dura cam 8-10 minute Cand zaharul e complet topit (treceti cu degetul pe fundul craticioarei si simtiti daca mai sunt granule netopite de zahar), luati craticioara de pe abur si puneti-o cu fundul intr-un vas in care ati pus apa rece gheata. Continuati sa amestecti cu telul pana crema de oua e racita, cam 3-4 minute. Veti simti cum crema se ingroasa si la final va curge de pe tel in fir gros. Verificati crema cu degetul si cand o simtiti la temp. camerei e gata.
  3. Amestecam branza cu zaharul pudra si sabayon.
  4. Se adauga stafidele scurse in umplutura si amestecati iar. Pastrati umplutura la frigider pana aveti nevoie de ea.
  5. Preparati 6 clatite dupa reteta de aici (o portie jumatate).
  6. Puneti pe fiecare clatita 2 linguri bune de umplutura. Ridicati marginile. Rulati dinspre partea cu umplutura.
  7. Pentru servire, amestecati smantana cu zahar pudra vanilat.
  8. Serviti clatitele cu sos de smantana si pudrate cu putina scortisoara.

 

Baton de ciocolata cu lapte

Baton de ciocolata cu lapte

Ingrediente pentru Baton de ciocolata cu lapte
200 gr ciocolata neagra
200 gr lapte condensat (indulcit)
20 gr unt
1 lingurita esenta vanilie
  1. Se unge un vas  (am folosit tava de chec) cu unt si apoi se tapeteaza cu folie de plastic.
  2. Se rupe ciocolata in bucatele si se topeste pe abur.
  3. Laptele condensat se incalzeste un pic (sa fie doar caldut, nu fierbinte). Se toarna laptele condensat si vanilia peste ciocolata topita si se amesteca bine. Se mai tine pe abur inca 2 minute.
  4. Se adauga untul cubulete si se amesteca pana untul e topit.
  5. Se toarna compozitia in vasul cu folie. Se bate tava de masa si se misca in lateral pana compozitia este nivelata.
    * daca doriti puteti amesteca in compozitie alune, nuca, migdale, fistic, stafide etc. sau puteti presara deasupra, dupa ce ati nivelat compozitia in tava, fulgi de chili sau fulgi de sare
  6. Se da la frigider pentru minim 3 ore.

 

Strudel cu mere

Strudel cu mere

Ingrediente pentru Strudel cu mere
Aluat
200 gr faina alba (tip BL55)
110 ml lapte
1/2 ou
1/2 lingura ulei
1 priza buna de sare
Umplutura
1 kg mere
80 gr zahar
50 gr stafide
2 linguri rom
80 gr nuca
35 gr pesmet
50 gr unt
1/4 lingurita scortisoara
1/2 lamaie
Pentru uns
2 linguri unt topit
1/2 ou
1 lingura lapte
Portii: 10
Strudel cu mere - Preparare
  1. Umplutura: se acopera stafidele cu rom si apa calduta. Se lasa la inmuiat.
  2. Pesmetul se prajeste intr-o tigaie fara adaos de grasime, pana se rumeneste usor. Nuca se prajeste in cuptor. Jumatate din cantitatea de nuca se macina si se amesteca cu pesmetul. Restul de nuca se toaca cu cutitul.
  3. Se taie merele cubulete de 1/2 cm. Am procedat astfel: am scos cotoarele merelor cu acest aparat. Le-am curatat de coaja, le-am taiat in jumatate; fiecare jumatate am asezat-o cu taietura in jos si am feliat-o la 1/2 cm. Feliile le-am taiat apoi cuburi. Am stropit cubuletele cu suc de lamaie pentru a nu se oxida.
  4. Intr-o tigaie larga se incinge untul si se adauga cubuletele de mere. Se calesc 5 minute cu capacul pus. In acest timp ridicati capacul si amestecati o data, la mijlocul timpului. Se adauga zaharul si scortisoara si se mai calesc 10 minute, tot cu capac, amestecand iar la mijlocul timpului.
    * textura umpluturii: acesti timpi de calire sunt pentru mere ferme facute mediu. Aveti insa flexibilitate deplina aici: dupa ce ati adaugat zaharul, verificati umplutura des si va opriti din calire cand merele au ajuns exact pe gustul vostru. De exemplu, daca veti folosi mere zemoase si le doriti mediu facute, cu siguranta timpul de calire va fi mai scazut decat in cazul meu. De asemenea (foarte important!!!!): veti tine cont ca in cuptor NU se vor mai face prea tare. Deci asa cum le veti cali acum, asa vor ramane in strudel.
    ** suculenta umpluturii: in timp ce caliti merele veti vedea ca pe fundul tigaii se aduna sirop; nu lasati acest sirop sa scada de tot (de aceea calim merele cu capac). In functie de tipul merelor veti avea evident mai mult sau mai putin sirop, insa noi avem nevoie de doar aprox. 5 linguri la final; deci daca vedeti ca e mai mult si merele inoata in sirop cand ati terminat calirea, pur si simplu il scurgeti, lasand 5 linguri ochiometric; cu merele folosite de mine, siropul lasat la final a fost exact cat era nevoie, nu am scurs deloc
    *** cat e de dulce: dupa ce ati adaugat zaharul, in timp ce caliti merele, gustati-le; puteti adauga oricand zahar; eu am pus 80 gr pentru merele acrisoare si la final umplutura nu a iesit foarte dulce
  5. Cand ati terminat umplutura, mutati-o in alt vas. Adaugati stafidele si nuca tocata cu cutitul (daca doriti). Lasati umplutura sa se racoreasca si apoi puneti-o la frigider pentru cateva ore (minim 3). Important! Umplutura trebuie lasata la frigider pana e rece bine.
  6. Aluatul: bateti ca pentru omleta un ou mare; veti folosi jumatate la aluat si jumatate la uns strudelul.
  7. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, jumatate din oul batut, uleiul si laptele. Se trage treptat faina peste lichide, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  8. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  9. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2 ore).
  10. Formarea: pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
  11. Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta. Stropiti toata foaia cu unt topit.
  12. Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
  13. Scoateti umplutura de la frigider si amestecati-o usor, astfel incat siropul de pe fund sa se distribuie egal.
  14. Presarati amestecul de pesmet-nuca la unul dintre capetele inguste ale foii de aluat, avand grija sa-l presarati pe o lungime de maxim 45 cm. Asezati umplutura peste pesmet (vezi poza 9).
    * de ce 45 cm? pentru ca atata este diagonala tavii cuptorului meu; am dorit ca strudelul sa nu iasa mai lung si sa fiu nevoita sa-l indoi; nu numai ca nu arata frumos indoit, dar exista si riscul sa crape in locul respectiv si sa tasneasca umplutura afara
    ** de data asta am ales sa presar pesmetul pe foaie si sa pun merele deasupra; aveti insa optiunea sa amestecati pesmetul in umplutura si abia apoi sa o puneti pe foaie; experimentati ambele variante, mie imi plac la fel de mult; diferenta e la textura: in varianta cu pesmetul amestecat in umplutura, strudelul nu va fi asa zemos, insa va avea un gust mai interesant.
  15. Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
  16. Rasuciti capetele si rupeti surplusul de aluat. Bagati capetele sub rulou. Mutati strudelul intr-o tava cu hartie de copt (mie mi-a intrat pe diagonala). Ungeti ruloul cu unt topit.
  17. Lasati sa stea ruloul cat timp se incalzeste cuptorul la 220C (cca 10 minute).
  18. Ungeti ruloul cu restul de ou batut cu lapte. Dati la cuptor pentru 20 minute, intorcand tava la mijlocul timpului de coacere ca sa se rumeneasca egal. La final, strudelul trebuie sa aiba o crusta crocanta si frumoas rumenita.
  19. Scoateti strudelul din cuptor. Dupa cateva minute taiati un colt ca sa iasa aburul ca sa nu inmoaie crusta. E bun caldut sau rece. Pentru feliat folositi un cutit cu zimti (cel de paine), astfel feliile vor fi frumoase. Se poate servi presarat cu zahar pudra, cu un glob de inghetata sau un mot de frisca.

 

Smochine umplute in sos sherry

Smochine umplute in sos sherry

Ingrediente pentru Smochine umplute in sos sherry
200 gr smochine uscate (cca 16 smochine)
120 ml sherry dulce (Nectar PX Gonzalez Byas)
250 ml apa
3 linguri zahar
2 prize scortisoara macinata
16 migdale (fara coaja)
15 gr ciocolata neagra
4 linguri cu varf branza ricotta (cca 250 gr)
Portii: 4
  1. Se pun la fiert smochinele cu sherry, apa, zaharul si scortisoara. Se fierb la foc mic 10 minute.
  2. Se scot smochinele cu o paleta cu gauri din sirop. Siropul se fierbe la foc mare inca 2 minute, ca sa se reduca putin. Se pun smochinele inapoi in sirop. Se acopera cu capac si se lasa sa stea minim 2 ore (dar pot fi pastrate si peste noapte la frigider).
  3. Taiati ciocolata bucatele.
  4. Cand doriti sa le serviti, faceti o incizie in varful smochinelor si introduceti pe acolo cate o migdala si o bucatica de ciocolata.
  5. Dati smochinele la cuptor, la 170C, pentru 5 minute, pana ciocolata se topeste.
  6. Puneti cate o lingura de ricotta pe 4 farfurii adanci. Turnati sirop in jurul branzei. Asezati cate 4 smochine umplute in jur. Pudrati ricotta cu putina scortisoara sau cacao.

 

Fursecuri vieneze

Fursecuri vieneze

Ingrediente pentru Fursecuri vieneze
100 gr unt gras 80% (la temp. camerei)
40 gr zahar pudra vanilat
1 galbenus de ou
100 gr faina (tip bl55)
20 gr amidon
1/4 lingurita praf de copt
Pentru decorat
50 gr ciocolata (am folosit 25 gr ciocolata neagra + 25 gr ciocolata cu lapte)
fistic macinat (sau nuca macinata, cocos)
Bucati: 30
Fursecuri vieneze - Preparare
  1. Se freaca cu mixerul untul cu zaharul timp de 2 minute.
  2. Se adauga galbenusul si se mixeaza inca 30 secunde.
  3. Se adauga faina cu amidonul si praful de copt (cernute impreuna). Se amesteca pana aluatul e omogen.
  4. Se pune aluatul intr-un spritz de patiserie si se spritzeaza bastoane (cat de lungi doriti; ale mele au 8 cm) pe tava acoperita cu hartie de copt. Am folosit un varf cu diametrul de 8 mm pentru spritz, astfel fursecurile au iesit destul de subtiri.
  5. Se coc fursecurile la 170C timp de 7 minute, apoi se scade temperatura la 150C si se mai coc 3 minute (timpul de coacere este pentru fursecuri subtiri). Daca folositi un varf mai mare, coaceti fursecurile la 180C (la coaceti pana fursecurile devin usor rumene dedesubt).
  6. Scoateti fursecurile din cuptor si lasati-le sa se raceasca. Nu le manevrati calde, sunt foarte fragile.
  7. Topiti ciocolata pe abur. Inmuiati capetele fursecurilor in ciocolata topita si apoi in fisticul macinat. Asezati fursecurile pe un gratar pana se intareste ciocolata. Pastrati fursecurile intr-o cutie cu capac.

 

Prajitura cu branza si cacao

Prajitura cu branza si cacao

Ingrediente pentru Prajitura cu branza si cacao
Aluat
400 gr faina alba
250 gr unt la temperatura camerei (sau margarina)
150 gr zahar
3 linguri cu varf cacao
1 galbenus de ou
1 lingurita praf de copt
2-3 linguri smantana
Umplutura
500 gr branza proaspata de vaca
1 plic zahar vanilat
200 gr zahar
2 galbenusuri de ou
2 linguri gris
3 albusuri de ou
  1. Aluatul: se freaca cu mixerul untul si zaharul timp de 2 minute. Se adauga galbenusul si se mixeaza pana e incorporat.
  2. Se amesteca faina cu cacaoa si praful de copt si se cern. Se adauga in aluat si se amesteca pana devine omogen (eu l-am amestecat cu mana, mi se pare mai usor). Daca aluatul nu se leaga, adaugati cate o lingura de smantana o data, pana obtineti o bila legata.
  3. Impartiti aluatul in doua bucati egale.
  4. Umplutura: se mixeaza branza cu zaharul si galbenusurile pana e omogen. Se adauga grisul si se amesteca iar.
  5. Se bat spuma tare albusurile de ou si se incorporeaza in trei transe in amestecul de branza.
  6. Se unge cu ulei o tava de 20 x 24 cm. Se intinde o bucata de aluat pe fundul tavii (eu l-am intins cu mana pe toata suprafata tavii si apoi l-am nivelat cu o rola, dar puteti folosi si fundul unui pahar).
  7. Se toarna umplutura in tava si se niveleaza.
  8. Restul de aluat se rade pe razatoarea mare, incercand sa il distribuiti egal pe toata suprafata prajiturii.
  9. Se coace prajitira la 180C pentru 40 minute.
  10. Se raceste complet, apoi se poate taia.

 

Rulou cu nuca

Rulou cu nuca

Ingrediente pentru Rulou cu nuca
Aluat
125 ml lapte
25 gr unt
230 gr faina alba
1/2 plic drojdie uscata
1 ou
25 gr zahar
1 priza sare
Umplutura
170 gr nuca
80 ml lapte
25 gr unt
coaja rasa de la 1/2 lamaie
75 gr zahar
30 gr miere
1 lingurita cacao
1 ou
Pentru uns
1 ou
2 linguri lapte
Rulou cu nuca - Preparare
  1. Aluatul: se pun intr-o craticioara laptele cu untul. Se incalzesc pana untul e topit complet. Nu lasati sa fiarba acest amestec, e ok daca vedeti doar putin abur ridicandu-se din lapte.
  2. Adaugati 100 gr faina si amestecati rapid. Luati oala de pe foc si cu mixerul bateti aceasta compozitie timp de 2 minute. Adaugati drojdia si oul si mixati pana compozitia e omogena. Va rezulta un amestec cu consistenta unei budinci.
  3. Puneti aceasta compozitie in masina de paine. Adaugati zaharul, restul de faina (130 gr) si sarea. Setati masina pe programul de framantat si crescut. Aluatul poate fi framantat si cu mana, macar 15 minute. Apoi se lasa la crescut timp de 1 or, la loc caldut.
  4. Umplutura: se macina nuca impreuna cu zaharul.
  5. Intr-o craticioara se pun laptele, untul si mierea. Se incalzesc pana untul si zaharul sunt topite. Se adauga nuca macinata, cacaoa si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza.
  6. Se trage craticioara de pe foc si se adauga oul batut. Se omogenizeaza. Se pune craticioara iar pe foc si se amesteca compozitia timp de 2 minute.
  7. Se muta compozitia intr-un bol si se lasa la racit.
  8. Aluatul crescut se pune pe masa de lucru data cu faina. Se da forma de disc si se aplatizeaza cu mainile.
  9. Pe o masa se pune o fata de masa de bumbac. Se presara cu putina faina.
  10. Se aseaza aluatul pe fata de masa si se incepe intinderea cu sucitorul. Apoi continuati sa-l intindeti cu mana, introducand pumnul spre centrul aluatului si tragand spre margine. Mergeti asa, de jur imprejurul aluatului. Alternati intinderile cu sucitorul cu intinderile cu mana, pana obtineti un aluat subtire, transparent ca de strudel. Nu e cel mai usor aluat de intins, asa ca va trebui sa faceti intinderile incet, cu rabdare, altfel se rupe aluatul. Daca aluatul face cateva gauri pe margine e ok. Mi-a rezultat o foaie de cca 70 cm x 50 cm.
  11. Cand aluatul e gata intins, taiati marginile mai groase cu un cutit sau o foarfeca.
    * marginile nu le aruncati, le puteti imparti in 3 bucati, le impletiti si coace; va rezulta o paine dulce foarte pufoasa, asa va faceti o idee si despre calitatea aluatului.
  12. Cu o lingura distribuiti umplutura pe foaia de aluat. Intindeti-o egal pe toata suprafata. Am constatat ca se intinde cel mai usor cu un cutit mai bont. Va rezulta un strat de umplutura foarte subtire pe toata foaia.
  13. Incepand de la un capat, rulati foaia. Taiati capetele inegale ale ruloului. Apoi taiati ruloul in doua bucati.
  14. Asezati rulourile in tavi de chec in care ati pus hartie de copt pe fund. Introduceti tavile intr-o punga si lasat rulourile la crescut timp de 30 minute, la loc caldut.
  15. Bateti oul cu lapte si ungeti rulourile.
  16. Coaceti rulourile la 170C timp de 30 minute. Lasati-le sa se raceasca complet inainte de a le taia, altfel umplutura e prea moale si feliile se vor aplatiza.

 

Rulada de cacao cu mascarpone

Rulada de cacao cu mascarpone

Ingrediente pentru Rulada de cacao cu mascarpone
5 oua (la temp. camerei)
140 gr zahar
65 gr faina
5 gr amidon
20 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita rasa cafea solubila (optional)
1 lingura apa calduta
Umplutura
350 gr mascarpone
4 linguri smantana pentru frisca
3-4 linguri zahar pudra vanilat
1/4 lingurita scortisoara
  1. Se dizolva cafeaua in apa calda. Daca nu folositit cafea veti avea nevoie totusi de 1 lingura apa calduta. Se cern impreuna faina, amidonul, cacaoa si praful de copt.
  2. Cu mixerul se freaca galbenusurile cu 70 gr zahar pana zaharul e topit si obtineti o crema groasa, galben-pal (cca 5 minute)
  3. Albusurile se bat spuma. Cand spuma s-a format deja (e alba, dar inca moale), incepeti sa adaugati incet restul de 70 gr zahar, turnandu-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat de incorporat zaharul bateti spuma pana sta pe tel (sau nu curge daca intoarceti vasul cu fundul in sus).
  4. Adaugati in galbenusuri jumatate din amestecul cu faina. Amestecati usor, folosind un tel. Adaugati 1/3 din spuma de albusuri. Amestecati de sus in jos, usor, cu telul. Adaugati restul de faina. Adaugati 1/3 din spuma. Adaugati cafeaua sau apa. Adaugati restul de 1/3 spuma.
  5. Asezati hartie de copt intr-o tava de 33 x 37 cm (am folosit tava cuptorului). Ungeti hartia cu ulei folosind un servetel imbibat in ulei.
  6. Cu o lingura distribuiti aluatul pe toata suprafata tavii. Nivelati-l apoi usor cu dosul lingurii.
  7. Coaceti blatul la 180C timp de maxim 10 minute. Stati cu ochii pe el fiindca este foarte fragil si se poate arde oricand. De asemenea, daca coaceti foaia prea tare isi va pierde elasticitatea si va crapa la rulare.
  8. Scoatati tava din cuptor si treceti cu cutitul pe marginea aluatului in caz ca s-a lipit de margini. Daca marginile sunt uscate e in regula, le puteti decupa acum sau vor fi taiate dupa rulare.
  9. Trageti foaia cu tot cu hartie de copt afara din tava. Rulati foaia calduta (pe latura lunga) ajutandu-va de hartia de dedesubt. Cand dezlipiti hartia de foaie, veti vedea ca ramane o pelicula maronie pe hartie (vezi poza 4), e ok asa, nu se strica rulada. Lasati foaia rulata (in hartie de copt sau un prosop umed) pana se raceste complet (cca 15 minute).
  10. In acest timp bateti cu mixerul toate ingredientele pentru umplutura. Puneti la inceput doar 3 linguri de zahar si gustati dupa amestecare, iar daca doriti mai dulce adaugati inca 1 lingura.
  11. Desfaceti foaia usor si ungeti-o pe toata suprafata cu crema de mascarpone. Rulati la loc. Taiati marginile inestetice, daca nu ati decupat anetrior aceste margini. Invartiti rulada in hartie de copt ca sa fiti siguri ca sta rulata. Dati la frigider macar 30 minute, apoi se poate felia.

 

Fursecuri cu ciocolata

Fursecuri cu ciocolata

.

Ingrediente pentru Fursecuri cu ciocolata
200 gr ciocolata neagra (50% cacao am folosit)
30 gr unt
2 oua
150 gr zahar brun
1 lingura rom (sau lichior de cafea)
180 gr faina alba
1/2 lingurita praf de copt
1 priza sare
Bucati: 30-35
  1. Se cerne faina cu praful de copt si sarea.
  2. Se topeste pe abur ciocolata si apoi se adauga untul taiat cubulete, amestecandu-se pana acesta se topeste.
  3. Se freaca cu mixerul ouale si zaharul pana zaharul este topit (cca 5 minute).
  4. Se toarna ciocolata topita si romul in crema de oua si se mixeaza doar pana la incorporare. Se adauga faina si se amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza.
  5. Se pune compozitia de fursecuri intr-un poche de bucatarie. Se pune hartie de copt in tava cuptorului. Se spritzeaza pe hartie movilite cu diametru monedelor de 50 de bani, la distanta unele de altele, fiindca se vor extinde la copt.
  6. Se coc fursecurile la 170C pentru 8-10 minute (timpul depinde de ce cantitate ati spritzat pentru fiecare fursec). La inceput veti vedea ca fursecurile se umfla si devin lucioase si incep sa se usuce deasupra. Apoi vor incepe sa crape pe margini, in partea de jos. La final vor crapa pe toata suprafa. Cand le scoateti, daca le atingeti cu degetul deasupra veti simti ca sunt foarte moi inauntru si "pielita" crapata de deasupra se lipeste de deget. E ok asa, nu trebuie sa le coaceti mai mult. Dupa racire se vor intari.

 

Prajitura Snickers

Prajitura Snickers

Ingrediente pentru Prajitura Snickers
Blat
7 albusuri de ou
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat
200 gr nuca macinata
70 gr faina (3 linguri)
1 plic praf de copt
Crema caramel
7 galbenusuri de ou
70 gr zahar praf
150 gr zahar
200 gr unt
200 gr nuca prajita
Prajitura Snickers - Preparare
  1. Se bat albusurile spuma cu o priza de sare. Cand e deja spuma alba (dar moale), incepeti sa adaugati zaharul treptat, pe marginea vasului, continuand sa mixati, pana adaugati tot zaharul. Trebuie sa obtineti o spuma alba lucioasa, dar ferma, care sta pe tel.
  2. Adaugati in spuma nuca macinata, amestecand usor cu o paleta sau un tel. Adaugati la final faina amestecata cu praf de copt si amestecati iar usor, de jos in sus cu telul.
  3. Puneti aceasta compozitie intr-o tava (30x22cm) cu hartie de copt.  Nivelati cu dosul unei linguri.
  4. Coaceti blatul la 170C timp de 20-25 minute (testati cu o scobitoare, sa iasa curata). Lasati blatul sa se raceasca complet.
  5. Nuca pentru crema se prajeste in cuptor, apoi se freaca intr-un prosop sa se duca mare parte din coji. O tocati maruntel, cu cutitul sau dati cateva blitzuri scurte in robot.
  6. Pentru crema, bateti galbenusurile cu zaharul pudra pana obtineti o compozitie galben-pal, groasa (2-3 minute).
  7. Puneti zaharul tos intr-o craticioara si topiti-l pe foc mic. Dupa ce s-a topit lasati-l sa se caramelizeze, pana prinde o culoare similara cu coniacul si vedeti ca fumega usor deasupra. In acel moment incepeti sa adaugati treptat untul cubulete. Amestecati pana tot untul e adaugat si dizolvat.
  8. In timp de compozitia de zahar ars si unt fierbe, amestecati continuu in ea si cu o mana turnati in fir subtire crema de galbenusuri. Veti obtine o compozite spumoasa. Dupa ce ati terminat de adaugat crema, mai fierbeti aceasta compozitie timp de 2 minute, veti simti ca se ingroasa un pic si culoarea se inchide usor.
  9. Luati crema de pe foc si adaugati nuca prajita maruntita. Lasati crema sa se racoreasca, in acest timp se va intari.
  10. Pe blatul rece intindeti uniform crema caramel. Presarati crema cu ciocolata razuita.
  11. Dati prajitura la frigider, crema caramel se va intari si se va felia mai usor.