Cozonac cu crema de cacao, nuci si stafide
.
Ingrediente maia :
- 50 grame drojdie proaspata
- 2 linguri de lapte
- o lingura de faina
Ingrediente aluat:
- 1 kilogram de faina
- 6 galbenusur
- i o jumatate litru de lapte
- 300 grame zahar
- 200 grame unt
- 50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
- 4 fiole esenta de rom
- 4 fiole esenta de vanilie
Ingrediente crema:
- stafide si mac 300 grame
- nuca maruntita 20 grame
- unt
- 2 linguri cacao
- 4 linguri de zahar
- 5 linguri de lapte
Pasul 1
Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o
lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa
la crescut.
Pasul 2
.Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.Pasul 3
Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.Pasul 4
Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald( in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5
.Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.Pasul 6
.Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.Pasul 7
.Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.Sfaturi
- Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe.
- In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia.
- Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici.
- Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
Pasul 2
.Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.Pasul 3
Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.Pasul 4
Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald( in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5
.Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.Pasul 6
.Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.Pasul 7
.Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.Sfaturi
- Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe.
- In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia.
- Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici.
- Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu