sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Spumos

Spumos

Ingrediente pentru Spumos
1 foaie aluat foietaj
1/2 lingura zahar pudra vanilat
Sos de zmeura
300 gr zmeura (proaspata sau congelata)
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar
Bezea
2 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 lingurita suc de lamaie
120 gr zahar
30 ml apa
1/3 plic gelatina incolora (cca 3 gr)
Portii: 3
Spumos - Preparare
  1. Aveti nevoie de 3 inele de patiserie de de 8 cm diametru si 5 cm inaltime.
  2. Se trece cu sucitorul pe aluatul foietaj de cateva ori, doar cat sa o subtiati usor. Se decupeaza din aluat, cu ajutorul inelului de patiserie, 5 cercuri.
  3. Se aseaza discurile in tava cuptorului, pe hartie de copt. Se aseaza deasupra alta foaie de copt si apoi se aseaza deasupra o tava mai grea, care sa apese discurile, astfel incat la copt sa nu se umfle. Se coc discurile la 200C timp de 12 minute.
  4. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
    * discurile pot fi preparate si cu o zi inainte.
  5. Se aseaza 3 discuri pe cate o farfurioara de desert. Se pune cate un inel de patiserie in jurul fiecaruia. Discurile de foietaj vor reprezenta baza prajiturilor.
  6. Preparam sosul de zmeura: se pune zmeura la fiert cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se mixeaza zmeura fiarta intr-un blender, pana devine piure. Se trece piureul de zmeura printr-o sita deasa, ca sa nu aveti samburi in el. Piureul fara samburi se pastreaza pana e nevoie de el.
  7. Se prepara bezeaua: puneti albusurile cu sucul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, care sta pe tel.
  8. Cat timp se bat albusurile puneti la fiert apa cu zahar si fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
  9. Cu mixerul mergand, turnati acest sirop fierbinte in spuma de albusuri, in fir subtire. Veti observa ca spuma devine lucioasa si capata volum. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute, sa se racoreasca un pic bezeaua.
  10. La final se adauga sosul de zmeura in bezea in 3 transe, amestecandu-se usor, fie cu telul, fie cu mixerul la viteza mica.
  11. Se pune bezeaua in inelele de patiserie, peste discurile de foietaj. Se lasa la temperatura camerei 1 ora.
  12. Se dau farfuriile cu prajituri la frigider, minim 2 ore, pana bezeaua se intareste un pic si in acelasi timp se raceste.
  13. Cand doriti sa serviti prajiturile, sfaramati cele 2 discuri de foietaj ramase. Presarati-le peste prajituri. Pudrati stratul de firimituri cu zahar pudra vanilat. Scoateti usor inelele de patiserie.
  14. Prajitura spumoasa se serveste rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu