Strudel cu mere
Ingrediente pentru Strudel cu mere
Aluat200 gr faina alba (tip BL55)
110 ml lapte
1/2 ou
1/2 lingura ulei
1 priza buna de sare
Umplutura
1 kg mere
80 gr zahar
50 gr stafide
2 linguri rom
80 gr nuca
35 gr pesmet
50 gr unt
1/4 lingurita scortisoara
1/2 lamaie
Pentru uns
2 linguri unt topit
1/2 ou
1 lingura lapte
Portii: 10
Strudel cu mere - Preparare
- Umplutura: se acopera stafidele cu rom si apa calduta. Se lasa la inmuiat.
- Pesmetul se prajeste intr-o tigaie fara adaos de grasime, pana se rumeneste usor. Nuca se prajeste in cuptor. Jumatate din cantitatea de nuca se macina si se amesteca cu pesmetul. Restul de nuca se toaca cu cutitul.
- Se taie merele cubulete de 1/2 cm. Am procedat astfel: am scos cotoarele merelor cu acest aparat. Le-am curatat de coaja, le-am taiat in jumatate; fiecare jumatate am asezat-o cu taietura in jos si am feliat-o la 1/2 cm. Feliile le-am taiat apoi cuburi. Am stropit cubuletele cu suc de lamaie pentru a nu se oxida.
- Intr-o tigaie larga se incinge untul si se adauga cubuletele de
mere. Se calesc 5 minute cu capacul pus. In acest timp ridicati capacul
si amestecati o data, la mijlocul timpului. Se adauga zaharul si
scortisoara si se mai calesc 10 minute, tot cu capac, amestecand iar la
mijlocul timpului.
* textura umpluturii: acesti timpi de calire sunt pentru mere ferme facute mediu. Aveti insa flexibilitate deplina aici: dupa ce ati adaugat zaharul, verificati umplutura des si va opriti din calire cand merele au ajuns exact pe gustul vostru. De exemplu, daca veti folosi mere zemoase si le doriti mediu facute, cu siguranta timpul de calire va fi mai scazut decat in cazul meu. De asemenea (foarte important!!!!): veti tine cont ca in cuptor NU se vor mai face prea tare. Deci asa cum le veti cali acum, asa vor ramane in strudel.
** suculenta umpluturii: in timp ce caliti merele veti vedea ca pe fundul tigaii se aduna sirop; nu lasati acest sirop sa scada de tot (de aceea calim merele cu capac). In functie de tipul merelor veti avea evident mai mult sau mai putin sirop, insa noi avem nevoie de doar aprox. 5 linguri la final; deci daca vedeti ca e mai mult si merele inoata in sirop cand ati terminat calirea, pur si simplu il scurgeti, lasand 5 linguri ochiometric; cu merele folosite de mine, siropul lasat la final a fost exact cat era nevoie, nu am scurs deloc
*** cat e de dulce: dupa ce ati adaugat zaharul, in timp ce caliti merele, gustati-le; puteti adauga oricand zahar; eu am pus 80 gr pentru merele acrisoare si la final umplutura nu a iesit foarte dulce - Cand ati terminat umplutura, mutati-o in alt vas. Adaugati stafidele si nuca tocata cu cutitul (daca doriti). Lasati umplutura sa se racoreasca si apoi puneti-o la frigider pentru cateva ore (minim 3). Important! Umplutura trebuie lasata la frigider pana e rece bine.
- Aluatul: bateti ca pentru omleta un ou mare; veti folosi jumatate la aluat si jumatate la uns strudelul.
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, jumatate din oul batut, uleiul si laptele. Se trage treptat faina peste lichide, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2 ore).
- Formarea: pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
- Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta. Stropiti toata foaia cu unt topit.
- Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
- Scoateti umplutura de la frigider si amestecati-o usor, astfel incat siropul de pe fund sa se distribuie egal.
- Presarati amestecul de pesmet-nuca la unul dintre capetele inguste
ale foii de aluat, avand grija sa-l presarati pe o lungime de maxim 45
cm. Asezati umplutura peste pesmet (vezi poza 9).
* de ce 45 cm? pentru ca atata este diagonala tavii cuptorului meu; am dorit ca strudelul sa nu iasa mai lung si sa fiu nevoita sa-l indoi; nu numai ca nu arata frumos indoit, dar exista si riscul sa crape in locul respectiv si sa tasneasca umplutura afara
** de data asta am ales sa presar pesmetul pe foaie si sa pun merele deasupra; aveti insa optiunea sa amestecati pesmetul in umplutura si abia apoi sa o puneti pe foaie; experimentati ambele variante, mie imi plac la fel de mult; diferenta e la textura: in varianta cu pesmetul amestecat in umplutura, strudelul nu va fi asa zemos, insa va avea un gust mai interesant. - Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
- Rasuciti capetele si rupeti surplusul de aluat. Bagati capetele sub rulou. Mutati strudelul intr-o tava cu hartie de copt (mie mi-a intrat pe diagonala). Ungeti ruloul cu unt topit.
- Lasati sa stea ruloul cat timp se incalzeste cuptorul la 220C (cca 10 minute).
- Ungeti ruloul cu restul de ou batut cu lapte. Dati la cuptor pentru 20 minute, intorcand tava la mijlocul timpului de coacere ca sa se rumeneasca egal. La final, strudelul trebuie sa aiba o crusta crocanta si frumoas rumenita.
- Scoateti strudelul din cuptor. Dupa cateva minute taiati un colt ca sa iasa aburul ca sa nu inmoaie crusta. E bun caldut sau rece. Pentru feliat folositi un cutit cu zimti (cel de paine), astfel feliile vor fi frumoase. Se poate servi presarat cu zahar pudra, cu un glob de inghetata sau un mot de frisca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu