duminică, 12 ianuarie 2014

Napoleon cu ghimbir si scortisoara

Napoleon cu ghimbir si scortisoara

Biscuiti caramelizati
4 foi placinta
50 gr unt
50 gr biscuiti cu aroma de scortisoara
4 linguri zahar brun
Bezea
2 albusuri de ou (la temp. camerei)
1 lingurita suc de lamaie
100 gr zahar brun
30 ml apa
50 gr ghimbir proaspat
1/4 lingurita ghimbir pudra (optional)
1/2 plic gelatina incolora
20 ml apa
scortisoara macinata
Bucati: 6
Preparare

  1. Pentru biscuiti: se topeste untul si se macina biscuitii foarte fin.
    * daca nu aveti biscuiti cu scortisoara, macinati biscuiti simpli (petit beurre) si adaugati scortisoara dupa gust
  2. Se ia cate o foaie de placinta si se unge cu unt topit, folosind o pensula de silicon. Se presara foaia cu cate 1 lingura de biscuiti pudra si 1 lingura de zahar. Se aseaza deasupra a doua foaie de placinta si se repeta operatia de ungere si pudrare. Se continua la fel, pana terminati foile.
  3. Se decupeaza 12 cercuri de 8 cm diametru (folosind un inel pentru decorat) din foile de placinta.
    * resturile de aluat nu le aruncati, se pot coace la final, fiind un snack super crocant.
  4. Se aseaza discurile decupate pe tava de copt acoperita cu hartie de copt. Se acopera discurile cu alta foaie de copt. Se aseaza deasupra o tava grea, care sa preseze discurile in timpul coptului.
  5. Se coc discurile la 170C timp de cca 13 minute.
  6. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
  7. Pentru bezea: puneti albusurile cu suscul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, cca 8 minute.
  8. Cat timp se bat albusurile puneti la fiert 30 ml apa cu zaharul brun si ghimbirul curatat si taiat felii subtiri. Fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
  9. Cu mixerul mergand, turnati siropul fierbinte (aveti grija sa nu cada bucatile de ghimbir) in spuma de albusuri, in fir subtire. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa.
  10. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute. Gustati in acest timp bezeaua si daca doriti ca aroma de ghimbir sa fie mai puternica adaugati si ghimbir pudra.
  11. Puneti bezeaua intr-un spritz de patiserie cu varf simplu de 1.5 cm diametru. Spritzati bezeaua pe biscuitii caramelizati astfel: faceti o movilita in centru, apoi incepeti sa spritzati cate 6 movilite in jur. Incercati sa faceti movilitele cat mai egale. La 6 dintre biscuiti, presati motul movilitelor cu degetul inmuiat in apa rece. Acestia vor fi biscuitii de la baza.
  12. Lasati totul asa, timp de 30 minute, astfel incat bezeaua sa se intareasca.
  13. Asezati biscuitii cu movilite motzate deasupra celor cu movilitele la care le-ati apasat varful. Veti obtine 6 prajituri Napoleon. Pudrati prajiturile cu scortisoara.
  14.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu