vineri, 10 ianuarie 2014

Pere in sos de caramel si ciocolata

Pere in sos de caramel si ciocolata

2 pere Conference
Sirop
1 l apa
125 gr zahar
1/2 pastaie vanilie
2 stelute anason
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
1 lingura boabe de ienibahar
15 gr ghimbir
1 lamaie mica
Sos de caramel si ciocolata
100 gr zahar
120 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
20 gr ciocolata neagra (50-60% cacao)
2 gr fleur de sel (sau sare mare)
Portii: 2
  1. Se pune apa cu zaharul intr-o craticioara care cuprinde perele. Se adauga toate aromele (scortisoara, ienibaharul, vanilia, anasonul), se adauga sucul de la lamaie si coaja de lamaie si ghimbirul taiat in bucati mari. Se aduce la fierbere si se fierbe 10 minute. Se stinge focul, se acopera oala cu capac si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute.
  2. Se curata perele de coaja folosind ustensila pentru curatat legumele. Se lasa coditele intacte.  Se pun perele in siropul de mai sus. Se pune capacul pe oala si se readuce la fierbere. Din momentul in care siropul fierbe pe toata suprafata se cronometreaza 5 minute de fiert. Se stinge focul si se lasa perele sa se raceasca in sirop, cu capacul pus pe oala.
  3. Dupa ce s-au racit complet, se scot perele si se curata de cotoare astfel: se tai o felie de la baza si pe acolo se scoate cu grija cotorul, folosindu-va de o lingura de scos bile din pepene si un cutit de curatat legumele (vezi poza 4).
  4. Se pun perele inapoi in sirop si se pune oala in frigider (perele fierte sunt mai bune reci) macar cateva ore, dar ideal peste noapte. Astfel, perele au timp sa se infuzeze cu aroma siropului.
  5. Cand doriti sa le serviti, preparari sosul. Intr-o craticioara se topeste si caramelizeaza zaharul, pana are o culoare aurie inchisa si miroase bine a caramel. Il lasati sa se caramelizeze pana incepe sa fumege usor.
  6. Adaugati smantana incalzita (ca sa nu faceti soc termic) si amestecati rapid. Luati imediat craticioara de pe foc si plonjati fundul vasului in apa rece. Amestecati timp de 1 minut, sa se racoreasca un pic. Veti simti ca se ingroasa caramelul.
  7. Adaugati ciocolata rupta bucatele si sarea. Amestecati o data, lasati sa se topeasca ciocolata si apoi amestecati iar de cateva ori sa se omogenizeze. Puneti sosul intr-un pahar cu cioc si lasati-l sa se raceasca de tot.
  8. Pentru servire: scoateti perele din sirop (le scurgeti doar usor) si le asezati in mijlocul a doua farfurii. Turnati sosul de caramel si ciocolata de jur imprejur. Pudrati cu putina cacao.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu