vineri, 10 ianuarie 2014

Tarta cu mere umplute

Tarta cu mere umplute

Ingrediente pentru Tarta cu mere umplute
Pate brisee
100 gr faina alba
80 gr unt rece
3 linguri apa rece
Umplutura
4-5 mere mici (ferme)
40 gr unt
25 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
50 gr nuca
3 linguri stafide inmuiate in rom sau sherry dulce
Sos de vanilie rapid
1/2 plic Creme Ole (40 gr )
300 ml lapte rece
Portii: 4
  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta.  (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
    Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  7. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 220C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii 
  8. Cat timp se raceste aluatul si se incinge cuptorul, curatati merele de cotoare (folosind instrumentul acesta) si apoi de coaja.
  9. Nuca se macina si se amesteca cu stafidele scurse. Se umple mijlocul merelor cu acest amestec, apasand sa intre cat mai multa.
  10. Untul se preseaza pe fundul unei tigai de cca 16-18 cm, care merge si la cuptor. Se presara deasupra zaharul si zaharul vanilat. Se aseaza merele umplute deasupra (puneti cate mere intra in tigaie, chiar daca sunt inghesuite).
  11. Se pune tigaia pe foc mic si se lasa sa se caramelizeze merele, pana untul cu zaharul de pe fund incep sa fiarba si fac spuma.
  12. Intre timp, intindeti aluatul foaie subtire (cca 2-3 mm). Cu ajutorul unei farfurii, decupati un cerc un pic mai mare decat diametrul tigaii. Tigaia mea avea diamtrul de 18 cm, asa ca am decupat din aluat un cerc de 21 cm diametru.
  13. Asezati aluatul peste mere si apasati un pic marginile in interior.
  14. Coaceti tarta la 220C timp de 35 minute.
  15. Scoateti tarta din cuptor, asezati o farfurie deasupra si rasturnati-o pe farfurie (aveti grija cand faceti asta, sa nu va stropiti cu caramel fierbinte!). Aveti grija ca farfuria pe care o rasturnati sa fie farfuria pe care doriti sa o serviti. Dupa rasturnare este mai greu de mutat pe alta farfurie. Lasati tarta sa se racoreasca.
  16. Preparati sosul de vanilie: pudra Creme Ole se amesteca cu laptele rece si se mixeaza cateva minute (conform instructiunilor de pe plic). Se da apoi la rece pana e nevoie de ea.
  17. Serviti tarta calduta sau rece. Doar in momentul servirii, turnati sosul rece de vanilie intre mere.
  18.  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu