Tort de căpșuni cu mac
Ingrediente
4 linguri de mac200g de unt fără sare, topit, plus puțin extra pentru uns tava
225g de făină
1 linguriță praf de copt
4 ouă mari, la temperatura camerei
225g de zahăr
1 linguriță extract de vanilie
PENTRU SIROP ȘI CREMĂ
coaja rasă și zeama de la 1 portocală mare
100g de zahăr
1 lingură lichior de portocale (opțional)
170g de iaurt grecesc
500ml de crème fraîche sau smântână pentru gătit
350g de căpșuni, feliate, plus extra pentru servit (opțional)
Mod de preparare
- 1. Prăjește uscat macul într-o tigaie, la foc mic, timp de 2 minute sau până când începe să-și elibereze aroma. Lasă-l să se răcească. Încinge cuptorul la 180°C. Unge cu unt și tapetează 2 tăvi cu diametrul de 20cm.
- 2. Amestecă făina cu praful de copt, apoi pune-le deoparte. Într-un bol mare de mixer, pune ouăle și zahărul. Folosind mixerul electric, bate cele două ingrediente până obții o compoziție groasă și deschisă la culoare. Adaugă untul ușor răcit după topire și extractul de vanilie și repornește mixerul câteva secunde. Cerne făina amestecată cu praf de copt, adaugă-i 3 linguri de mac, iar apoi, cu ajutorul unei linguri mari de metal, încorporeaz-o treptat în compoziție. Răstoarnă aluatul în tăvi și dă-l la cuptor 25 de minute sau până devine auriu și ferm la atingere. Lasă cele două blaturi să se răcească în tăvi 10 minute, apoi transferă-le pe un grătar pentru prăjituri.
- 3. Pentru a prepara siropul, încălzește sucul de portocală și 50g din cantitatea de zahăr în cuptorul cu microunde, timp de 30 de secunde. Adaugă lichiorul, în cazul în care folosești. Folosind un cuțit cu lamă lată, taie fiecare blat în jumătate, pe orizontală, astfel încât să obții 4 discuri. Cu ajutorul unei pensule, unge din abundență cu sirop cald suprafața tăiată și marginile fiecăruia.
- 4. Pentru a prepara umplutura, bate iaurtul, crème fraîche sau smântâna pentru gătit, restul de zahăr și coaja rasă de portocale, până obții o compoziție groasă și ușor de întins. Așază în straturi blaturile, crema și căpșunile. Ultimul strat trebuie să fie unul de cremă. Presară deasupra restul de mac, apoi pune tortul deoparte 30 de minute, înainte de a-l tăia în felii.
- 5. Pregătește din timp: Blaturile pot fi împachetate și congelate până la o lună, apoi decongelate și feliate. Umplutura cremoasă și siropul pot fi pregătite cu o zi înainte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu