vineri, 10 ianuarie 2014

Tarta cu branza

Tarta cu branza

Ingrediente pentru Tarta cu branza
Pate brisee
200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece
Umplutura
500 gr branza de vaci cremoasa (sau quark)
1 ou
2 galbenusuri
60 ml ulei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie
200 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca
Tarta cu branza - Preparare
  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucata de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 180C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii 
  9. Intindeti din aluat o foaie rotunda, de dimensiune 30 cm. Eu am intins foaia si am decupat cercul folosind o farfurie.
  10. Asezati foaia intr-o forma de tarta sau o tava rotunda cu pereti detasabili (de 26 cm diametru). Dati tava la frigider pana e gata umplutura.
  11. Pentru umplutura: amestecati toate ingredientele cu mixerul sau un tel. Incepeti cu primele doua (branza si oul) si apoi tot adaugati cate un ingredient pe rand, amestecand dupa fiecare.
  12. Se toarna umplutura in tava, peste crusta.
  13. Se coace la 180C, timp de 40-45 minute. Se feliaza dupa racire.
 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu