vineri, 10 ianuarie 2014

Galuste cu branza dulce in pesmet

Galuste cu branza dulce in pesmet

Aluat
200 gr faina (tip BL55)
100 ml apa
1/2 ou
1 lingurita ulei
1/4 lingurita sare
Umplutura
200 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
2 linguri zahar
1/2 ou
scortisoara
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet auriu
3-4 linguri zahar
Bucati: 9 de lungime 7 cm
  1. Nota: bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
  2. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  3. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  4. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 1.5 ore).
  5. Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogena si nu mai exista bulgarasi mari de branza.
  6. Intr-o tigaie larga topitit untul. Cand e incins, adaugati pesemetul si prajiti-l amestecand mereu timp de 2-3 minute. Adaugati zaharul si mai prajiti inca 1 minut. Trageti tigaia de pe foc.
  7. Puneti pe foc o oala cu multa apa si putina sare. Aduceti la fierbere.
  8. Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
  9. Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
  10. Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
  11. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
  12. Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
  13. Taiati ruloul bucati de lungimea 7 cm folosind marginea unei farfurii (astfel taieturile se vor sigila cat de mult posibil, asta fiind important avand in vedere ca bucatile urmeaza sa fie fierte; chiar daca nu sunt sigilate perfect toate capetele, branza nu va iesi afara).
  14. Cand apa fierbe viguros, dati focul al mic sub oala si astepati sa se opreasca din clocotit. Atunci puteti incepe sa puneti galuste in oala. Puneti-le astfel incat sa nu fie inghesuite in oala, iar daca e cazul fierbeti-le in transe. Fierbeti-le timp de 5 minute.
  15. Scoateti galustele cu o paleta cu gauri din apa, sa se scurga bine. Asezati-le pe rand in tigaia cu pesmet. Cu mana tavaliti-le usor prin pesmet (cat sunt fierbinti, galustele sunt fragile, deci manevrati-le usor), pana se acopera complet.
  16. Asezati-le pe un platou. Sunt bune caldute sau reci.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu