Tarte cu gem
Ingrediente pentru Tarte cu gem
Pate brisee200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece
Umplutura si decor
gem
zahar pudra vanilat
1 lingura zahar tos fin
1/2 lingurita suc de sfecla rosie
Bucati: 12
Tarte cu gem - Preparare
- Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
- Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
- Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
- Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
- Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
* puteti sa lasati aluatul intr-o singura bucata daca aveti forta in maini; aluatul este destul de tzeapan, asa ca mi-e mai usor sa lucrez cu bucati mai mici - Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
- Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
- Intindeti
iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in
trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la
frigider pana cuptorul e incalzit la 200C.
- Luati cate o bucata de aluat si intindeti o foaie subtire, de dimensiune 21 x 24 cm. Decupati marginile cu o rola de patiserie, ca sa fie drepte. Taiati aluatul in dreptunghiuri de 7 cm pe 6 cm.
- Puneti o lingurita rasa de gem in centrul unui dreptunghi. E important sa nu puneti prea mult gem, altfel va tasni afara in timpul coptului. Cu degetul umeziti cu apa margiea aluatului, in jurul gemului. Acoperit gemul cu un alt dreptunghi si apasati usor de jur imprejurul umpluturii. Cu dintii unei furculite apasati pe marginea aluatului, de jur imprejur. Repetati pana terminati toate bucatile.
- Puneti tartele in tava cuptorului, acoperita cu hartie de copt. Intepati-le cu furculita deasupra.
- Coaceti tartele la 200C, timp de 20 minute.
- Pudrati-le cu zahar pudra vanilat. Am presarat deasupra si putin zahar roz pe care l-am obtinut astfel: am amestecat zaharul tos cu sucul de sfecla. Daca e prea umed zaharul roz, mai adaugati putin zahar tos si amestecati iar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu