Buturuga de Craciun Desert
Ingrediente pentru Buturuga de Craciun
Blat3 oua
3 galbenusuri
170 gr zahar
85 gr faina
20 gr cacao
40 gr unt
65 ml lapte
2 lingurite zahar pudra (pentru prosop)
Crema
200 gr mascarpone
80 gr piure castane (cu rom)
2-3 linguri lapte
2 linguri zahar pudra
1 lingurita rasa cacao
Crema pentru glazurare
1 ou
1 galbenus
150 gr zahar
65 ml apa
200 gr unt
85 gr cicolata neagra (70% cacao)
1 lingurita rasa cafea instant
Buturuga de Craciun - Preparare
- Blatul: se topeste untul cu laptele; luati de pe foc; se amesteca faina cu cacaoa.
- Se freaca cu mixerul ouale, galbenusurile si zaharul (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, groasa care curge incet de pe tel.
- Se toarna 1/3 din lapte pe margiea vasului si se cerne 1/3 din faina peste crema de oua. Se amesteca usor cu telul. Se repeta cu cate 1/3 lapte si 1/3 faina, amestecandu-se usor dupa fiecare adaugare.
- Se toarna compozita intr-o tava de 33 x 37 cm (poate fi si usor mai mare; o tapetati cu foaie de copt) si se niveleaza cu dosul unei linguri.
- Se coace foaia la 180C timp de 5 minute, apoi la 160C inca 7 minute (verificati blatul astfel: apasati cu degetul deasupra si daca nu se lipeste aluat de deget e ok).
- Pregatiti un prosop de bumbac pe care presarati zahar pudra in strat subtire. Rasturnati foaia coapta pe prosop. Dezlipiti usor foaia de copt.
- Rulati incet foaia cu prosopul inauntru. Lasati asa sa se raceasca complet (cam 1 ora).
- In acest timp pregatiti crema: amestecati toate ingredientele. Adaugati zaharul treptat si gustati crema, fiindca cantitatea depinde destul de mult de cat de indulcit e piureul vostru (eu am folosit piure unguresc cu rom cu continut de zahar de 27%).
- Cand blatul e rece desfaceti-l usor din prosop. Daca prosopul s-a lipit un pic de blat nu e bai, trageti usor de el, se va dezlipi.
- Ungeti blatul cu un strat uniform de crema si rulati-l la loc. Infasurati-l in folie de plastic si dati-l la frigider macar 2 ore, sa se raceasca bine si sa poata fi feliat usor.
- Glazura: se bate cu mixerul oul, galbenusul si 25 gr zahar (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, care curge incet de pe tel.
- In acest timp puneti la fiert restul de zahar (125 gr) si apa. Fierbeti 4 minute de cand incepe sa clocoteasca si sa faca spuma alba desupra.
- Cu mixerul mergand incepeti sa turnati siropul fierbinte peste crema de oua, in fir subtire. Turnati-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat siropul, continuati sa bateti crema pana bolul nu-l mai simtit deloc cald (cam 15 minute).
- Topiti ciocolata pe abur.
- Lasati mixerul sa mearga si incepeti sa adaugati untul, cate o lingura pe rand, mixand bine dupa fiecare adaos. Repetati pana terminati untul.
- Adaugati ciocolata topita si cafeaua dizolvata intr-o lingurita de
apa. Mixati la viteza mare inca 1 minut pentru o buna omogenizare. Va
rezulta o crema groasa, spumoasa si fina. Dati bolul cu crema la
frigider pentru 30 minute.
* va rezulta mai multa crema decat aveti nevoie pentru buturuga - Scoateti rulada din frigider. Taiati prima data marginile inestetice. Taiati apoi 2 felii (prima pe diagonala, a doua perpendicular). Puneti rulada si feliile pe platoul de servire. Feliile le montati in lateral asa cum se vede in poza 10.
- Intindeti glazura peste buturuga in strat subtire (cam 3 mm). Cu dintii unei furculite trasati dungi usor tremurate pentru crea textura scoartei de copac.
- Decorati buturuga cu flori de martipan (reni, mosi, saniute etc), presarati fulgi de cocos pe platou pentru a da impresia de zapada. Pudrati buturuga cu putin zahar pudra deasupra ca sa para ninsa (doar inainte de servire) si putina cacao amestecata cu zahar pudra pe platou.
- Se pastreaza la rece pana la servire. Se scoate cu macar jumatate de ora inainte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu