vineri, 10 ianuarie 2014

Buturuga de Craciun

Buturuga de Craciun Desert

Ingrediente pentru Buturuga de Craciun
Blat
3 oua
3 galbenusuri
170 gr zahar
85 gr faina
20 gr cacao
40 gr unt
65 ml lapte
2 lingurite zahar pudra (pentru prosop)
Crema
200 gr mascarpone
80 gr piure castane (cu rom)
2-3 linguri lapte
2 linguri zahar pudra
1 lingurita rasa cacao
Crema pentru glazurare
1 ou
1 galbenus
150 gr zahar
65 ml apa
200 gr unt
85 gr cicolata neagra (70% cacao)
1 lingurita rasa cafea instant
Buturuga de Craciun - Preparare
  1. Blatul: se topeste untul cu laptele; luati de pe foc; se amesteca faina cu cacaoa.
  2. Se freaca cu mixerul ouale, galbenusurile si zaharul  (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, groasa care curge incet de pe tel.
  3. Se toarna 1/3 din lapte pe margiea vasului si se cerne 1/3 din faina peste crema de oua. Se amesteca usor cu telul. Se repeta cu cate 1/3 lapte si 1/3 faina, amestecandu-se usor dupa fiecare adaugare.
  4. Se toarna compozita intr-o tava de 33 x 37 cm (poate fi si usor mai mare; o tapetati cu foaie de copt) si se niveleaza cu dosul unei linguri.
  5. Se coace foaia la 180C timp de 5 minute, apoi la 160C inca 7 minute (verificati blatul astfel: apasati cu degetul deasupra si daca nu se lipeste aluat de deget e ok).
  6. Pregatiti un prosop de bumbac pe care presarati zahar pudra in strat subtire. Rasturnati foaia coapta pe prosop. Dezlipiti usor foaia de copt.
  7. Rulati incet foaia cu prosopul inauntru. Lasati asa sa se raceasca complet (cam 1 ora).
  8. In acest timp pregatiti crema: amestecati toate ingredientele. Adaugati zaharul treptat si gustati crema, fiindca cantitatea depinde destul de mult de cat de indulcit e piureul vostru (eu am folosit piure unguresc cu rom cu continut de zahar de 27%).
  9. Cand blatul e rece desfaceti-l usor din prosop. Daca prosopul s-a lipit un pic de blat nu e bai, trageti usor de el, se va dezlipi.
  10. Ungeti blatul cu un strat uniform de crema si rulati-l la loc. Infasurati-l in folie de plastic si dati-l la frigider macar 2 ore, sa se raceasca bine si sa poata fi feliat usor.
  11. Glazura: se bate cu mixerul oul, galbenusul si 25 gr zahar (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, care curge incet de pe tel.
  12. In acest timp puneti la fiert restul de zahar (125 gr) si apa. Fierbeti 4 minute de cand incepe sa clocoteasca si sa faca spuma alba desupra.
  13. Cu mixerul mergand incepeti sa turnati siropul fierbinte peste crema de oua, in fir subtire. Turnati-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat siropul, continuati sa bateti crema pana bolul nu-l mai simtit deloc cald (cam 15 minute).
  14. Topiti ciocolata pe abur.
  15. Lasati mixerul sa mearga si incepeti sa adaugati untul, cate o lingura pe rand, mixand bine dupa fiecare adaos. Repetati pana terminati untul.
  16. Adaugati ciocolata topita si cafeaua dizolvata intr-o lingurita de apa. Mixati la viteza mare inca 1 minut pentru o buna omogenizare. Va rezulta o crema groasa, spumoasa si fina. Dati bolul cu crema la frigider pentru 30 minute.
    * va rezulta mai multa crema decat aveti nevoie pentru buturuga
  17. Scoateti rulada din frigider. Taiati prima data marginile inestetice. Taiati apoi 2 felii (prima pe diagonala, a doua perpendicular). Puneti rulada si feliile pe platoul de servire. Feliile le montati in lateral asa cum se vede in poza 10.
  18. Intindeti glazura peste buturuga in strat subtire (cam 3 mm). Cu dintii unei furculite trasati dungi usor tremurate pentru crea textura scoartei de copac.
  19. Decorati buturuga cu flori de martipan (reni, mosi, saniute etc), presarati fulgi de cocos pe platou pentru a da impresia de zapada. Pudrati buturuga cu putin zahar pudra deasupra ca sa para ninsa (doar inainte de servire) si putina cacao amestecata cu zahar pudra pe platou.
  20. Se pastreaza la rece pana la servire. Se scoate cu macar jumatate de ora inainte.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu