Chec cu lamaie
Ingrediente pentru Chec cu lamaie
125 gr unt4 oua mari
250 gr zahar
150 ml lapte batut
80 ml suc de lamaie
1 lingura coaja rasa de lamaie
250 gr faina alba (tip BL55)
25 gr amidon
5 gr praf de copt (1/2 pliculet)
1/4 lingurita sare
Sirop
80 ml suc de lamaie
250 gr zahar pudra
Chec cu lamaie - Preparare
- Nota: pentru aceasta reteta am folosit 3 lamai. Din ele am stors cei 160 ml suc de care avem nevoie, iar coaja necesara am ras-o dintr-o lamaie si jumatate.
- Se topeste untul si apoi se lasa sa se racoreasca pana e nevoie de el.
- Faina se cerne de 4 ori impreuna cu amidonul, sarea si praful de copt.
- Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu 200 gr zahar si se amesteca cu mixerul pana devine ca o crema galben pal.
- Se adauga laptele batut, sucul si coaja de lamaie si se mai mixeaza un minut.
- Albusurile se bat la viteza medie pana se formeaza o spuma deasa, dar care inca nu sta pe tel. Se adauga incet 50 gr de zahar in timp de continuati sa mixati la viteza mai mare. Cand puteti intoarce vasul si spuma nu curge, e gata, nu mixati mai mult.
- In amestecul de galbenusuri adaugati 1/2 din cantitatea de faina. Folositi un tel sau o paleta lata pentru incorporare. Adaugati apoi 1/2 din spuma de albusuri, amestecand de asemenea usor de sus in jos ca sa nu se lase spuma. Adaugati restul de faina si cand e incorporata adaugati restul de spuma.
- In untul topit si racorit, adaugati 5 linguri din aluatul de chec. Omogenizati. Puneti apoi acest amestec peste aluatul de chec si amestecati iar usor cu telul pana la incorporare.
- Turnati aluatul intr-o tava (de 30 cm lungime) unsa cu unt.
- Coacei checul la 160C, timp de 50 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca checul e gata il scoateti din cuptor.
- Se pune sucul de lamaie cu zaharul la fiert. Cand zaharul e topit, siropul e gata.
- Checul
il lasati sa se racoreasca 5 minute si apoi il rasturnati pe un platou.
Cu o scobitoare il intepati de vreo 30 de ori pe toata suprafata.
Turnati incet siropul peste el astfel: puneti cateva linguri pe toata
suprafata lui si apoi asteptati sa se absoarba. Continuati pana
terminati siropul.
* eu am pus doar 1/2 din sirop si mi s-a parut suficient de dulce si de insiropat. - Se lasa sa se raceasca complet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu